Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten en jongeren worden de pioniers van de Sluisbuurt

Image

De ontwikkeling van de Sluisbuurt start met de bouw van een hogeschool en woongebouwen voor zo'n 750 à 800 jongeren- en studentenwoningen. De gemeente verwacht dat eind dit jaar het startschot voor de bouw kan plaatsvinden. Studentenhuisvester DUWO wordt eigenaar van de woningen.

Hogeschool Inholland voegt in de Sluisbuurt vrijwel alle opleidingen uit Amsterdam en Diemen samen in één pand en creëert er een ‘Campus aan het IJ’. Uiteindelijk zullen hier zo'n 7.500 studenten worden ondergebracht. DUWO gaat zelfstandige- en groepswoningen bouwen voor jongeren en studenten, aangevuld met ruimtes voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen. De bouwkavels liggen nabij het toekomstige waterbassin, in het hart van de wijk. Volgens planning start Inholland met de bouw eind 2020 en is de oplevering voorzien in 2022.

DUWO koerst op een bouwstart in 2021 en oplevering in 2023. De bouwer is nog niet bekend. Het gaat om twee gebouwen naar een ontwerp van MEI Architecten. Er komen per gebouw ongeveer evenveel woningen voor studenten als voor jongeren. Het merendeel van de woonruimtes wordt zelfstandig (dus met kookgelegenheid, wc en douche) en er komen voorzieningen op de begane grond die voor de nodige levendigheid en ontmoeting moeten zorgen.

De Sluisbuurt wordt een autoluwe wijk met naast lage gebouwen een aantal woontorens tot wel 125 meter hoog. Er komen in totaal ruim 5500 woningen. Volgens de huidige planvorming gaat de volledige ontwikkeling gaat 10 tot 15 jaar duren. In die planning komen dit jaar ook de eerste tenders voor reguliere woningbouw op de markt.