Overslaan en naar de inhoud gaan

Start selectie voor natuurinclusief woongebouw in Sluisbuurt Amsterdam-Oost

Image

Amsterdam zoekt een ontwikkelaar voor een natuurinclusief woongebouw op een kavel in de Sluisbuurt in Amsterdam-Oost. Flora en fauna moeten volop de ruimte krijgen, zo meldt de gemeente bij de publicatie van de tender. Door de integratie van groen in het ontwerp moet het gebouw een groene eyecatcher in de Sluisbuurt worden, aldus de gemeente. Het doel is een gebouw te realiseren dat een bijdrage levert aan de biodiversiteit, klimaatadaptief is en tegelijkertijd de leefkwaliteit van bewoners verhoogt.

Het programma voor kavel 4a omvat maximaal 82 vrije sector woningen, een parkeergarage, detailhandel en bedrijfsruimte van in totaal maximaal 10.000 m² bruto vloeroppervlak. Het gebouw kent verschillende hoogtes; variërend van 12, 17, 20 tot 40 meter hoog.
Bij de selectie zal veel aandacht uitgaan naar de inrichting van groene daken, terrassen en gevels. Ook worden inschrijvers uitgedaagd tot slimme oplossingen voor het energieconcept en maakt ruimtelijke kwaliteit onderdeel uit van de selectiecriteria. In de voorselectie worden maximaal vier partijen uitgekozen, die doorgaan naar de definitieve selectie. De definitieve gunning van het project staat gepland voor juli 2022.

De Sluisbuurt op de westelijke punt van het Zeeburgereiland wordt een duurzame en autoluwe wijk met ruim 5.500 woningen. De volledige ontwikkeling gaat tien tot vijftien jaar duren.