Overslaan en naar de inhoud gaan

Referendumverzoek tegen hoogbouw in Sluisbuurt Zeeburgereiland

Image
De ontwikkeling van de Sluisbuurt met woongebouwen tot een hoogte van 125 meter is voor een groep Amsterdammers aanleiding voor een referendumverzoek. Voor besluitvorming in de gemeenteraad eind september wordt geprobeerd 1.200 handtekeningen te verzamelen. Als dat lukt, dan kan de zogeheten aankondiging van een referendum bij de besluitvorming in de gemeenteraad worden betrokken.
 
Het referendumverzoek is een initiatief van onder meer Stefan Langeveld. Hij publiceert op sociale media veelvuldig over onderwerpen op gebied van parkeren, verkeer en openbare ruimte. Hij is een overtuigd voorstander van autoluwe steden en autodelen. Aan de jongste plannen voor de Sluisbuurt kleven volgens hem een reeks nadelen. Langeveld weet zich gesteund door stedenbouwkundige Sjoerd Soeters, die eerder een alternatief plan presenteerde voor de Sluisbuurt met lage woongebouwen in hoge dichtheden.
 
Het organiseren van een referendum is geen sinecure. Voor het houden van het referendum zelf zijn na de aankondiging nog eens 27.000 handtekeningen nodig. Bovendien is nog niet uitgemaakt of het investeringsbesluit voor de Sluisbuurt zich leent voor een referendum. Over een bestemmingsplan is namelijk geen referendum mogelijk. Ook loopt het niet storm. De initiatiefnemers komen twee weken voor de behandeling in de gemeenteraad nog circa duizend handtekeningen te kort.