Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie subsidieert bouw jongerenhuisvesting bij Haarlemse koepelgevangenis

Image

Provincie Noord-Holland stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor woningbouw rond de voormalige gevangenis De Koepel. Met de subsidie kan Haarlem de bouw van 250 studenten- en 100 jongerenwoningen versnellen. De gemeente wil het terrein transformeren tot een betaalbare woonplek voor jongeren, starters en studenten. Ook komen er woningen voor mensen die (opnieuw) zelfstandig gaan wonen vanuit sociaal maatschappelijke opvang. De resterende openbare ruimte wordt groen ingericht. De koepelgevangenis (Rijksmonument) gaat onderdak bieden aan o.a. een onderwijsinstelling, horeca, bioscoop en mkb-hubs op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

De woningen worden gebouwd door de woningcorporaties DUWO en Elan Wonen. Studentenhuisvester DUWO zorgt voor de 250 studentenwoningen; Elan realiseert de overige 100 sociale huurwoningen. Dit worden compacte studio's van zo’n 21m². Naar verwachting worden alle woningen in 2024 opgeleverd.
Marieke Heilbron, directeur bestuurder Elan Wonen: “Er wachten nog veel te veel mensen op een betaalbare huurwoning. Het merendeel van de eenkamerwoningen die we gaan bouwen bij de Koepel, wordt verhuurd aan starters uit Haarlem en omstreken. De woningen worden verhuurd met een tijdelijk jongerencontract. We staan te trappelen om voor hen te bouwen. Daarom ben ik ongelooflijk blij met de toegekende subsidie.”