Overslaan en naar de inhoud gaan

Parteon gaat tijdelijke jongerenwoningen bouwen in Zaandam

Image

Parteon gaat bij wijkzorgcentrum Pennemes in de Zaandamse Rosmolenwijk tien woonunits neerzetten voor jongeren, waarvan er vijf gereserveerd worden voor huurders tussen de achttien en 27 jaar met een hulpvraag, die geen andere woonruimte kunnen vinden en die thuis niet meer welkom zijn.

De woonvoorziening moet voorkomen dat deze laatste jongeren verder ‘afglijden’ en op termijn een beroep moeten doen op duurdere voorzieningen. In Zaanstad zijn dat er zo’n 30 tot 40. Ze hebben dagelijks te maken met problemen door het gebruik van drank en/of softdrugs, het ontbreken van een afgeronde opleiding, werkloosheid en geldgebrek, regelmatig in combinatie met een gespannen situatie thuis. Die achtergrond maakt dat ze veelal te licht worden bevonden voor Transit en te zwaar voor Kamers met Kansen. Het gaat om studio's van 18 m2. Ze blijven tien jaar staan.

De vijf bewoners met een ‘rugzakje’ zullen worden begeleid vanuit Pennemes: daar wil en kan men een rol spelen in de dagbesteding of in de doorstroming naar een opleiding. Woningcorporatie Parteon wil de wooneenheden voor een betaalbare prijs gaan verhuren en heeft toegezegd een of meerdere werkervaringsplaatsen te zullen aanbieden.

Trefwoorden