Ouderlijk huis Johan Cruijff in Betondorp blijft sociale huurwoning

24.04.2018
Image

Het ouderlijk huis van de beste voetballer ooit wordt op korte termijn weer verhuurd als sociale huurwoning. Ymere heeft dat besloten. De woning aan de Akkerstraat in Amsterdam-Oost wordt binnenkort aangeboden via Woningnet aan woningzoekenden in de Metropoolregio Amsterdam. De nieuwe bewoner krijgt een regulier huurcontract.

Het huis stond, net als andere panden in de buurt, ooit op de nominatie te worden verkocht. Vanwege het bijzondere karakter van de woning heeft Ymere het afgelopen jaar met verschillende partijen uit de sportwereld gesproken om te kijken of het huis in de toekomst een andere bestemming kon krijgen. Dat bleek ingewikkelder dan gedacht. Door de ligging en grootte van de woning, in combinatie met beperkingen die de Woningwet met zich meebrengt, zijn de mogelijkheden een andere bestemming aan de woning te geven beperkt.

“We mogen een sociale huurwoning bijvoorbeeld niet aan een instelling of stichting verhuren voor andere doeleinden dan betaalbaar wonen. We willen er ook geen museum van maken. Dat past niet in de buurt. We gaan de woning daarom gewoon weer verhuren”, aldus regiomanager Pettersson. Maar wonen in het huis waar de beste voetballer ooit is opgegroeid heeft niet alleen voordelen, meent Pettersson. “We vertellen potentiële huurders wel dat mensen graag even naar binnen gluren. Het is en blijft een huis met geschiedenis.” Hij ziet het liefste een voetballiefhebber het huis betrekken.