Ook nieuwe zorgwoningen krijgen weer standaard een buitenruimte

04.07.18
Ook nieuwe zorgwoningen krijgen weer standaard een buitenruimte

Elke nieuwe woning met een zorgfunctie krijgt weer een buitenruimte. In de bouwregelgeving worden zorgwoningen niet langer uitgezonderd van deze verplichting. Het schrappen van de uitzonderingssituatie betekent dat alle nieuwe zorgwoningen die groter zijn dan 50 m2 standaard een balkon, terras of tuin moeten krijgen. Voor kleinere woningen mag dit een gemeenschappelijke buitenruimte zijn. Dat schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

In 2015 werden woningen met een zorgfunctie, zoals aanleunwoningen, uitgezonderd van de verplichting om nieuwe woningen met buitenruimte op te leveren. De gedachte was dat bij deze woningen niet altijd behoefte is aan een buitenruimte en dat de opdrachtgever de afweging zelf goed kan maken. Na bezwaren van cliëntenorganisaties vroeg de Tweede Kamer aan de minister of de uitzondering nog langer gewenst is.
Voor cliëntenorganisaties staat voorop dat buitenruimtes belangrijk zijn voor de gezondheid en kwaliteit van het leven van de bewoners. In de praktijk worden de meeste woningen met buitenruimtes opgeleverd. Maar omdat zorgwoningen voor lange tijd gebouwd worden en de bewoners en de doelgroep kunnen veranderen, kan een opdrachtgever niet altijd goed vaststellen of een buitenruimte wel of niet gewenst is.

Voor reguliere woningen is vanaf 2003 ook enige jaren de verplichte buitenruimte uit de bouwregelgeving geschrapt. Ook toen kwam de overheid na enkele jaren op haar besluit terug nadat bleek dat er veel appartementen zonder balkon werden gebouwd. De idee dat ontwikkelaars en corporaties uit zichzelf wel aan de vraag uit de markt zouden voldoen, bleek niet te kloppen.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS