Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkeling van Noordbuurt Elzenhagen Zuid gaat nu toch beginnen

Image

Woningcorporatie De Alliantie en CZAN Ontwikkeling hebben het koopcontract getekend voor de bouw van 211 betaalbare huurappartementen in Blok NZ3 in de Noordbuurt van Elzenhagen Zuid in Amsterdam Noord. Het woonblok is de eerste van zes nieuwe bouwblokken in de buurt en heeft een toren van dertien verdiepingen. 

De Noordbuurt gaat bestaan uit zo'n 750 woningen. De buurt krijgt zes samengestelde bouwblokken met elk een eigen hoogteaccent. Blok NZ3  omvat in totaal 211 energiezuinige woningen, waarvan 60 procent sociale huur en 40 procent middeldure huur. De woningen liggen rond een gemeenschappelijke groene binnentuin ontworpen door Sant & Co. Regenwater wordt op het dak en in de wadi in de tuin opgevangen. Het gebouwontwerp is van Arons en Gelauff architecten.

Image

De ontwikkeling van het gebied hing aan een zijden draadje vanwege gewijzigde marktomstandigheden in 2022. De ontwikkelaar zag geen haalbare business case meer voor een programma met 105 marktwoningen (koop of huur) én 82 middeldure huurwoningen. Om verdere bouwstagnatie te voorkomen heeft de gemeente meegewerkt aan het huidige plan waarbij het programma is omgezet naar sociale huur én permanente middeldure huur. Daarbij is het aantal woningen uitgebreid van 187 naar 211. Deze wijzigingen leiden tot een substantiële daling van de gemeentelijke grondopbrengsten.

De Noordbuurt is onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling Elzenhagen Zuid met in totaal zo'n 1.800 woningen.