Overslaan en naar de inhoud gaan

OM wijst snelle ontruiming gekraakte woningen Amsterdam-Oost af

Image
update 08 april

De huurwoningen van Ymere worden niet direct ontruimd. De ‘We Are Here’-groep krijgt acht weken de tijd om de panden te verlaten. Volgens het Openbaar Ministerie is er momenteel onvoldoende reden om over te gaan tot een spoedontruiming. Er is geen sprake van ernstige verstoring van de openbare orde, aldus een woordvoerder.

Ymere vroeg afgelopen week om een zo snel mogelijke ontruiming van een twintigtal gekraakte woningen in de omgeving van de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost. Volgens de corporatie was sprake van bedreigingen, intimidatie en inbraken. “Huurders en medewerkers van het bedrijf dat de woningen beheert zijn de afgelopen 24 uur bedreigd en geintimideerd. Daarmee is voor ons een rode lijn overschreden”, zo zegt regiomanager Chris Petterson. De corporatie wilde dat de wet onverkort zou worden gerespecteerd zodat de huurders zich weer veilig kunnen voelen in hun eigen buurt.

De woningen zijn rond Pasen gekraakt door ‘We Are Here’: een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die al jarenlang in Amsterdam van kraakpand naar kraakpand trekt. Ymere wilde de woningen tijdelijk verhuren aan studenten om leegstand te voorkomen. Op termijn worden de woningen gesloopt om plaats te maken voor de bouw van circa driehonderd nieuwe sociale huurwoningen.

Het verzoek om snelle ontruiming komt op een politiek gevoelig moment. Burgemeester Van Aartsen vroeg vorige maand nog eigenaren van gekraakte panden kraken te gedogen en te wachten met een ontruimingsverzoek totdat er een nieuw college is gevormd. Aanleiding was een motie van GroenLinks en D66 om ontruimingen tijdelijk op te schorten. GroenLinks onderhandelt op dit moment met D66, PvdA en SP over de vorming van een nieuw stadsbestuur, inclusief afspraken over betere opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.