Overslaan en naar de inhoud gaan

Nu marktpartij gezocht voor bouw flexwoningen in Riekerhaven Amsterdam. Te duur, aldus corporaties

Image

De gemeente Amsterdam gaat op zoek naar een ontwikkelaar of modulaire bouwer die 200 tot 250 flexwoningen wil bouwen in het Riekerpark. Het beroep op de markt volgt nadat Amsterdamse woningcorporaties te kennen hebben gegeven het bouwproject niet te kunnen realiseren.

Twee corporaties hebben zich over het bouwplan gebogen. Lieven de Key concludeerde dit voorjaar al dat het project financieel niet haalbaar is. Daarna heeft op verzoek van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties een tweede corporatie een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Die kwam tot dezelfde conclusie. “Daarna hebben de Amsterdamse corporaties gezamenlijk besloten de locatie terug te geven aan de gemeente,” zo verklaart een woordvoerder. 

Volgens de corporaties is het risico te groot dat de exploitatie van de beoogde flexwoningen uiteindelijk niet rendabel zal zijn. De aanschafprijs van de woningen is hoog en de huuropbrengst beperkt. Bovendien staan de woningen hooguit vijftien jaar in het Riekerpark. Onduidelijk is of daarna een nieuwe locatie voorhanden zal zijn. De garantstelling die het Rijk in het leven heeft geroepen in het geval er geen nieuwe locatie valt te vinden, is volgens de corporaties te beperkt.

Wethouder Van Danztig wil de locatie nog niet opgeven. Een marktuitvraag biedt mogelijk soelaas. Ook bekijken gemeente en Rijk of gebruik van eerder ingekochte flexwoningen – het Rijk heeft nog honderden flexwoningen in opslag – het project haalbaar kan maken.