Overslaan en naar de inhoud gaan

Noord-Holland steunt versnelling woningbouw in Haarlem

Image

De provincie Noord-Holland stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor woningbouw rond de voormalige gevangenis De Koepel. Met de subsidie kan de gemeente Haarlem de bouw van studenten- en jongerenwoningen versnellen.

De gemeente wil van het terrein van de voormalige gevangenis een bijzondere en betaalbare plek voor jongeren, starters en studenten maken. Ook komen er woningen voor mensen die (opnieuw) zelfstandig gaan wonen vanuit sociaal maatschappelijke opvang. Elan Wonen bouwt honderd compacte woningen (21 m2). Duwo tekent voor 250 studentenwoningen. De studentenhuisvester start in september overigens al met de verbouwing van De Vest, de voormalige vrouwengevangenis op het Koepelterrein. In het pand komen 82 betaalbare zelfstandige studentenwoningen.
De monumentale gevangenis gaat onderdak bieden aan onder andere een onderwijsinstelling, horeca, bioscoop en mkb-hubs op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

“Deze impuls draagt bij aan de versnelling van de woningbouw voor jongeren en de transformatie van de omliggende ruimte tot een prachtplek. Van de huidige woningkrapte hebben vooral jongeren last. Daarom is het goed dat er voor hen meer mogelijkheden komen en zij hier betaalbaar kunnen wonen”, zo verklaart gedeputeerde Cees Loggen. Naar verwachting worden alle woningen in 2024 opgeleverd.