Overslaan en naar de inhoud gaan

Nominaties Zuiderkerkprijs 2022: Groenmarkt, Sluishuis, The Valley

Image

De nominaties voor de Zuiderkerkprijs 2022 zijn bekendgemaakt. Voor de 25ste editie van de gemeentelijke prijs voor het beste woongebouw van het afgelopen jaar zijn drie bijzondere woningcomplexen geselecteerd: Groenmarkt in Amsterdam-Centrum van projectontwikkelaar Edwin Oostmeijer (Architecten: Architect: Ronald Janssen Architecten, Bastiaan Jongerius Architecten, Buro Harro), het Sluishuis op IJburg van Vorm/Besix RED (Architecten: BIG-Bjarke Ingels Group, Barcode Architects) en woon- annex kantoorgebouw The Valley aan de Amsterdam Zuidas van Edge, een gebouw naar ontwerp van MVRDV. 

De jury van Zuiderkerkprijs 2022 bestaat uit Juliette Bekkering, hoogleraar architectuur TU/e, de Amsterdamse architecten Mike Korth en Marcel Lok, winnaars vorig jaar van de Zuiderkerkprijs en Mendel Giezen. De winnaar wordt op 8 december bekendgemaakt, gelijktijdig met de uitreiking van de Geurt Brinkgreve Bokaal.

Geurt Brinkgreve Bokaal

Deze wisselbokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste project waarbij een nieuwe en passende functie is gerealiseerd voor een gebouw waarbij rekening is gehouden met de cultuurhistorische waarden. Bovendien moet het project een meerwaarde betekenen voor de ruimtelijke kwaliteit en een impuls geven aan de leefbaarheid van de stad. Daarvoor zijn twee kantoorgebouwen en een winkelcomplex genomineerd: Edge Amsterdam West (Architect: de Architekten Cie.); het kantoorgebouw Frederiksplein 1(Architect: Office Winhov) en het getransformeerde winkelcomplex Koningsplein XXII (Architect: Rappange & Partners architecten). 

De jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2022 bestaat uit juryvoorzitter Jaap Evert Abrahamse (senior onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en publicist over stedenbouw- en architectuurgeschiedenis, landschap en infrastructuur), Wilma Kempinga (kunsthistorica, medeoprichter en drijvende kracht van Stichting Mevrouw Meijer) en         Evelien van Beek (senior architect bij Atelier PRO architecten en winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2021).