Miljoen van Oost levert 85 middenhuurwoningen op

28.11.13
Miljoen van Oost levert 85 middenhuurwoningen op

Stadsdeel Oost besloot eerder dit jaar om eenmalig een miljoen euro in te zetten voor het stimuleren van het middensegment huur. Stadsdeelbestuurder Thijs Reuten laat weten dat het daarmee is gelukt om in een half jaar tijd 85 extra van deze woningen te realiseren. “Wij hebben vooraf de inschatting gemaakt dat onze bijdrage per woning ongeveer 10 tot 12 duizend euro zou zijn. Dat is ook gebleken.”
Voor deze subsidie kwamen in aanmerking nieuw- en vernieuwbouw projecten, waarbij het programma werd aangepast ten gunste van het aandeel middensegment huurwoningen. Het gaat daarbij om huren tussen de 664 en 950 euro (prijspeil 2013). Reuten: “Daar zitten ook goedkopere woningen in het middensegment bij. We wilden voorkomen dat alle woningen meteen naar de 950 euro getrokken zouden worden.” Voorwaarde was tevens dat de woningen minimaal vijftien jaar in dit segment worden verhuurd.

Het stadsdeel heeft aan zes projecten die op korte termijn beginnen of al gestart zijn maximaal twee ton bijgedragen per project bijgedragen. Zo kregen Habion en OCP twee ton voor het vlot trekken van een project met ouderenwoningen in Oostpoort Oost wat 18 middensegmentwoningen opleverde, Ymere voor het omzetten van 20 woningen in de Tugelablokken in Transvaal hetzelfde bedrag en de Alliantie 135 duizend euro voor negen woningen in de Madurastraat in de Indische Buurt.
Reuten benadrukt dat de bijdrage van het stadsdeel niet alleen ten gunste van het middensegment komt. De subsidie droeg er ook toe bij dat projecten met meerdere woningtypen soms (sneller) konden starten.
Bewoners van Oost die een sociale huurwoning achterlaten en naar het goedkope vrije sectorsegment in Oost willen doorstromen, krijgen voorrang bij de toewijzing.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS