Overslaan en naar de inhoud gaan

Marieke van Doorninck wethouder ruimtelijke ordening, grondzaken en duurzaamheid

Image

Marieke van Doorninck wordt namens GroenLinks de nieuwe Amsterdamse wethouder voor ruimtelijke ordening, grondzaken, duurzaamheid, klimaat en energie. Zo heeft fractievoorzitter en hoofdonderhandelaar Rutger Groot Wassink bekend gemaakt. Zij was tussen 2006 en 2014 raadslid voor GroenLinks. In die acht jaar was zij onder meer woordvoerder op het gebied vaan ruimtelijke ordening. Vanaf 2009 vervulde zij ook de rol van fractievoorzitter.

Sinds begin vorig jaar werkt Marieke van Doorninck (52) als tijdelijk coördinator van het steunpunt vluchtelingen. Het ASKV steunt en begeleidt afgewezen vluchtelingen, die niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst. Daarvoor was zij werkzaam bij Oxfam Novib en La Strada International. Ook is zij al lange tijd betrokken bij het internationaal vrouwenfonds Mama Cash. En is ze voorzitter van het bestuur van de belangenvereniging voor dak- en thuislozen BADT. Van Doorninck studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Van Doorninck heeft een zware portefeuille toegewezen gekregen. De onderhandelingen over het coalitieakkoord zijn nog gaande, maar verwacht mag worden dat GroenLinks, D66, PvdA en SP extra vaart willen maken met de verduurzaming van de stad. “Onze stad staat voor grote uitdagingen op het gebied van stedelijke ontwikkeling, duurzaamheid en de transitie naar een aardgasvrije stad. Ik zie er naar uit om in een progressief college te werken aan oplossingen die passen bij de dynamische kracht van Amsterdam”, aldus de beoogd wethouder.

Eerder werd al bekend dat SP-lijsttrekker Laurens Ivens - ondanks het grote verlies voor zijn partij- de portefeuille Wonen mag continueren. De overige beoogd wethouders zijn voor GroenLinks Rutger Groot Wassink en Touria Meliani, voor D66 Udo Kock en Simone Kukenheim en voor de sociaal-democraten Marjolein Moorman en PvdA-prominent Sharon Dijksma.