Lelystad breidt de starterslening uit

09.07.2021
Image

Lelystad verhoogt de koopsom waarvoor een starterslening kan worden verkregen van maximaal 180.000 naar maximaal 325.000 euro. Ook kan de starterslening straks worden aangevraagd voor nieuwbouwwoningen. Tot nu toe kon dat alleen voor bestaande woningen. Het college volgt met dit besluit eerdere moties van de gemeenteraad op.

Er komt steeds meer kritiek op subsidies en fiscale voordelen voor woningkopers omdat die in de overspannen woningmarkt leiden tot hogere woningprijzen. Omgekeerd wordt starters in Lelystad nu ook geconfronteerd met forse prijsstijgingen zodat ze moeilijker aan de bak komen: “De lening wordt aangepast omdat de prijzen van woningen stijgen en Lelystad de ambitie heeft starters te helpen bij het starten van hun wooncarrière in Lelystad. Met de uitbreiding van de lening wordt het makkelijker voor Lelystedelingen om een woning te kopen”, aldus wethouder Adam Elzakalai.

In 2007 is de starterslening in Lelystad geïntroduceerd. Met deze lening wordt het verschil overbrugd tussen de prijs van het huis dat een starter wil kopen en het bedrag hij/zij maximaal kan lenen. De starterslening is een aanvulling op de normale hypotheek en bedraagt maximaal 20 procent van de koopsom. In de eerste drie jaar wordt geen rente en aflossing betaald, daarna wel. Verder kan de starterslening altijd - of geheel of gedeeltelijk - boetevrij worden afgelost. De SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) voert deze taak uit voor onder meer de gemeente Lelystad. De nieuwe maximum koopsom is nu gelijk aan het maximum van de Nationale Hypotheekgarantie.

Trefwoorden