Kone en Otis moeten corporaties compenseren voor schade toegebracht door kartelafspraken

04.08.2021
Image

Liftfabrikanten Kone en Otis zijn aansprakelijk voor de schade toegebracht door jarenlange kartelafspraken. Dat is de uitkomst van een rechtszaak van stichting De Glazen Lift tegen beide bedrijven. De Glazen Lift, vertegenwoordiger van 37 woningcorporaties, meent dat de geleden schade tientallen miljoenen euro’s bedraagt.

De betrokken corporaties hebben tijdens het liftenkartel van 1998 tot aan 2004 duizenden liften laten installeren, renoveren en onderhouden. De rechtbank Rotterdam is van oordeel dat de corporaties daarvoor te veel hebben betaald. De precieze schade zal in een aparte procedure moeten worden vastgesteld. De rechtbank heeft wel al laten doorschemeren dat sprake is van ‘zeer aanzienlijke schade’. Een door De Glazen Lift ingeschakelde deskundige beraamde de schade eerder op enkele tientallen miljoenen euro’s.

De woningcorporaties vechten via stichting De Glazen Lift al jaren voor compensatie. “Het vonnis van de rechtbank Rotterdam is voor ons een absolute mijlpaal. Kone en Otis hebben jarenlang elke aansprakelijkheid voor schade van de hand gewezen. Met dit vonnis sluit het net zich. De twee liftfabrikanten zullen de corporaties moeten compenseren voor de meerprijzen. Kone en Otis kunnen niet wegkomen met illegale winsten, die ten koste gaan van betaalbare woningen voor onze huurders en woningzoekenden”, aldus Rob Haans, bestuurder van de Alliantie en woordvoerder van De Glazen Lift.

De Europese Commissie stelde in 2007 vast dat vijf liftfabrikanten, waaronder Otis en Kone, tussen 1998 en 2004 verboden kartelafspraken hadden gemaakt. Het ging daarbij om marktverdelingsafspraken, prijsafspraken en andere afspraken om niet te concurreren voor nieuwbouw, renovatie en onderhoud van liften in Nederland. De Europese Commissie legde de liftfabrikanten voor deze afspraken een boete op van bijna een miljard euro.

Woningcorporaties hebben in 2008 hun krachten gebundeld om compensatie te krijgen voor de schade die de liftfabrikanten hebben veroorzaakt. Zij beschikken over ruim 6.000 liften en vormen de grootste homogene groep van lifteigenaren in Nederland. Bij de rechtsgang zijn naast de Alliantie de Amsterdamse corporaties Ymere, Stadgenoot en de Key betrokken. Ook Woonzorg Nederland, ZVH, Parteon, Wooncompagnie en Intermaris zijn bij de stichting aangesloten. “De primaire bedoeling van de stichting is altijd geweest om met de liftfabrikanten tot een vergelijk te komen. Een regeling heeft de voorkeur boven een kostbare en tijdrovende juridische procedure. Wij hopen nog steeds dat Kone en Otis met ons in overleg treden om tot een redelijke oplossing komen”, zegt Haans.