Kleiburg gered van de sloop

03.06.13
Kleiburg open dag zaterdag 6 april
Kleiburg gered van de sloop

Consortium deFlat is erin geslaagd de benodigde 70 procent kluswoningen van de 1e fase van Kleiburg te verkopen, zodat nog voor de zomer gestart kan worden met de uitvoering. Daarmee is laatste oorspronkelijke Bijlmerflat in Amsterdam-Zuidoost gered van de sloop.

Kleiburg bestaat in totaal uit 500 woningen. Woningcorporatie Rochdale kondigde in 2010 aan niet meer over de middelen te beschikken om de geplande renovatie uit te voeren. Het alternatief was sloop, tenzij zich een partij meldde met een alternatief. De corporatie wilde de flat dan voor 1 euro overdragen. Consortium De Flat, bestaande uit KondorWessels Vastgoed, Hendriks CPO, Vireo en Hollands Licht, kreeg na een selectieronde de gelegenheid de levensvatbaarheid van zijn plan aan te tonen. Dat is gelukt. De eerste 100 van de 500 woningen gingen zaterdag 2 maart in de verkoop. Daarvan is nu 70 procent verkocht als kluswoning, de voorwaarde voor de overdracht van de flat. 

De appartementen van 60 vierkante meter kosten 65.000 euro. Het is mogelijk meerdere appartementen samen te voegen. De huizen worden casco opgeknapt. Achter de voordeur is het aan de koper. Na de zomer start de verkoop van de tweede fase. Als verkoop in de toekomst hapert kan alsnog worden besloten een van de vleugels te slopen.

Kleiburg maakt deel uit van het Bijlmermuseum, een initiatief van de 'Bijlmerbelievers'. Hun niet aflatende inzet om een deel van het modernistisch erfgoed van honingraatflats, hoge metrobanen en groene parken te bewaren, wordt woensdag tijdens de Provada beloond met de uitreiking van Piet Kranenbergring uit handen van Bouwinvest.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS