Overslaan en naar de inhoud gaan

De Key: "Sociale huur vooral domein van ouderen, dat moet anders"

Image
De gemiddelde leeftijd van een sociale huurder met een vast huurcontract ligt bij woningcorporatie De Key tegen de 60 jaar. De sociale huur is vooral een domein voor ouderen geworden, concludeert bestuursvoorzitter Leon Bobbe. Voor hem een motivatie om de ingezette koers van De Key met kracht voort te zetten: vooral bouwen voor jongeren en vrijkomende reguliere woningen verhuren met een jongerencontract.
 
De Key rapporteert in het binnenkort te verschijnen jaarverslag voor het eerst over de leeftijdsopbouw van haar huurders. De cijfers tonen een grote leeftijdskloof. Driekwart van de huurders heeft een contract voor onbepaalde tijd. In de sociale huur ligt hun gemiddelde leeftijd ligt tegen de 60 jaar, veelal trouwe huurders die al tientallen jaren in hun huurwoning wonen. In de vrijesectorhuur van De Key is men gemiddeld 39 jaar. Een kwart van de huurders heeft een tijdelijk contract, een jongeren-, short-stay- dan wel campuscontract. Hun gemiddelde leeftijd is 24 jaar.
De Key is van oudsher een belangrijke studentenhuisvester. Na de komst van Bobbe is De Key zich exclusiever gaan richten op het huisvesten van de Amsterdamse 'woonstarter'. Deze koerswijziging is inmiddels vastgelegd in de statuten.
Deze cijfers over de leeftijdsopbouw van zijn huurders bevestigen hem in die keuze, zo kan worden opgemaakt uit zijn meest recente blog: "onze huurwoning is vooral het domein van ouderen. Dat moet evenwichtiger worden. Daarom gaat De Key voor jongeren de kans op een woning vergroten. Dat doen we door veel nieuwe jongerenwoningen te bouwen. En door in de bestaande voorraad een groot deel van de vrijkomende reguliere woningen te verhuren met een jongerencontract."
In 2017 verhuurde De Key 42 procent van de vrijgekomen reguliere huurwoningen met een jongerencontract. Grotere woningen worden veelal aan een aantal jongeren verhuurd. 
 
Lees hier de blog van Leon Bobbe: Grote leeftijdskloof in sociale huur (10-05-2018)

Trefwoorden