Overslaan en naar de inhoud gaan

Institutionele beleggers pleiten voor wijzigen woningwaarderingsstelsel

Image

De IVBN, de vereniging van institutionele beleggers, pleit voor aanpassingen in het woningwaarderingsstelsel en het terugdraaien van fiscale maatregelen. Het pakket adviezen moet investeren in woningen en woningbouw weer aantrekkelijker maken. 

In aanloop naar de nieuwe verkiezingen zullen de politieke partijen weer worden bedolven onder visiedocumenten, position papers en standpuntbepalingen van maatschappelijke en commerciële organisaties. De IVBN is er vroeg bij met haar 'position paper'. Daarin worden diverse thema's aangesneden. Dat is ten eerste het huidige gure investeringsklimaat, dat beleggen in woningbouw minder aantrekkelijk en risicovol maakt. IVBN-voorzitter Gertjan van der Baan: “Onze institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars hebben de beschikking over een groot maatschappelijk kapitaal waarmee we het woningtekort in Nederland kunnen oplossen. Een goed en stabiel investeringsklimaat is een belangrijke voorwaarde om dit kapitaal in te zetten voor de bouw van betaalbare woningen als een veilige en waardevaste belegging.”
De IVBN pleit voor een 'modernisering' van het  woningwaarderingssysteem (WWS). Extra kwaliteit wordt volgens de beleggers daarin nu onvoldoende gewaardeerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor gemeenschappelijke buitenruimtes en het verduurzamen naar energielabel B of C. Een ander advies is om bij nieuwbouw de  WOZ-waardes per woning al bij de vergunningverlening bekend te maken. Meer zekerheden maakt het makkelijker om te investeren. Een doorn in het oog is de IVBN ook de per 1 mei ingevoerde WOZ-cap. Daarmee wordt tegengegaan dat kleine, matig geïsoleerde woningen in populaire gebieden al in de vrije sector kunnen worden verhuurd, maar de IVBN vindt de maatregel onrechtvaardig.  

De IVBN wil dat het nieuwe kabinet een aantal fiscale maatregelen terugdraait. Zo is de overdrachtsbelasting voor beleggerswoningen in twee jaar vervijfvoudigd naar 10,4 procent. Ook is er een vennootschapsbelasting ingevoerd voor 'Fiscale Beleggingsinstellingen' en moeten particuliere beleggers in Box 3 vanaf dit jaar direct vermogensbelasting betalen op het fictief rendement van eventuele waardestijging. De IVBN waarschuwt dat door de stapeling van maatregelen het aantal huurwoningen zal afnemen.