Overslaan en naar de inhoud gaan

Huurverlaging voor tochtige huizen. Aftrek voor woningen met energielabel E, F of G

Image

Wie een slecht geïsoleerd huurhuis heeft, kan straks huurverlaging eisen. Dat is de strekking van een aangenomen motie van GroenLinks en PvdA. Bewoners van huurwoningen met energielabel E, F of G zouden zo stevige huurverlaging moeten kunnen krijgen. De motie moet verhuurders aansporen hun woningen beter te isoleren.

Elke uitwerking ontbreekt overigens nog in de motie. Premier Rutte zegt dat hij de motie wil uitvoeren door voor huurhuizen met labels E, F of G punten in mindering te brengen in het puntensysteem (het woningwaarderingsstelsel of WWS). Op dit moment krijgen woningen met deze labels er geen of weinig punten bij. 

Het gaat naar schatting om een half miljoen woningen. Huurders kunnen zich echter niet direct rijk - dan wel minder arm - rekenen. Een WWS-aanpassing heeft namelijk betrekking op de ‘maximaal redelijke huur’. Lang niet alle huurders in de gereguleerde huursector betalen die maximale huur. Daarbij geldt het puntenstelsel vooralsnog alleen voor gereguleerde huurwoningen tot de liberaliseringsgrens (763 euro huur). Minister De Jonge moet nu een voorstel uitwerken om de motie te implementeren.