Huurdersverenigingen maken bezwaar tegen verkoop sociale huurwoningen in Amsterdam-Zuid

03.03.2020
Image

Huurdersvereniging De Pijp en Huurders Belang Zuid hebben bij de Alliantie bezwaar aangetekend tegen de almaar doorgaande verkoop van sociale huurwoningen in Amsterdam-Zuid. Ook willen ze graag antwoord op de vraag hoe de corporatie ervoor zorgt dat de sociale woningvoorraad minimaal gelijk blijft.

Beide verenigingen verwijzen naar de prestatieafspraken 2020-2023. Volgens dat akkoord zijn corporaties terughoudend met woningverkopen in onder meer Oud-Zuid, Buitenveldert/Zuidas en de Pijp/Rivierenbuurt. Ook is afgesproken dat in Oud-Zuid en Buitenveldert/Zuidas de sociale woningvoorraad minimaal gelijk blijft. Niet op de laatste plaats is volgens beide verenigingen sprake van een gezamenlijke opgave. "Voor Oud Zuid geldt dat er wel plannen zijn voor nieuwe sociale woningen van corporaties, maar dit aantal is niet zo groot. Het is duidelijk dat het nodig is voor Oud Zuid plannen te ontwikkelen om de voorraad sociale nieuwe huurwoningen van corporaties te laten toenemen", aldus de jongste prestatieafspraken.

Volgens beide huurdersverenigingen is van nieuwbouw van sociale woningen door de Alliantie in Amsterdam-Zuid niets te bespeuren. Wel van verkoop, daarin is volgens hen geen enkele terughoudendheid. Zo zijn in 2020 Turnerstraat 28-1, IJsselstraat 56-3, Reggestraat 2-3, Churchilllaan 100, Ruysdaelkade 91-2, Lutmastraat 53-2, Van Tuyll van Serooskerkenweg 28-huis en 46-huis en Olympiaweg 93A verkocht. De laatste drie zijn benedenwoningen wat ze, aldus beide verenigingen, uitstekend geschikt maakt voor een invalide of ouder persoon.

GroenLinks en SP hebben inmiddels vragen gesteld aan wethouder Ivens van Wonen over de verkoop van deze corporatiewoningen en het uitblijven van voldoende nieuwbouw.