"Haarlemmermeer wil mensen na 50 jaar uit hun koophuis zetten"

23.08.2021
Image

De gemeente Haarlemmermeer zou bewoners na tientallen jaren uit hun woning willen zetten. Voor de bewuste huizen zou nooit een woonvergunning zijn. Dat meldt de Telegraaf. Sommige bewoners wonen al heel lang op dezelfde plek, staan er ingeschreven en hebben altijd netjes gemeentelijke heffingen betaald waaronder de onroerendezaakbelasting.
Het zou gaan om woningen aan de Lisserdijk en Cruquiusdijk. Bewoners zouden inmiddels dwangsommen zijn aangezegd indien ze hun huis niet verlaten. De kwestie kwam in 2018 aan het rollen nadat er bij een pand aan de Lisserdijk een initiatief werd genomen om nieuwbouw op dezelfde plek neer te zetten. Toen bleek dat de kavel bijna geheel viel in een geluidszone van een nabijgelegen bedrijf. Daar had nooit een woning mogen staan. Maar die stond er wel, al sinds 1956. De gemeente wil sinds 2018 aan de al decennia gedoogde situatie een eind maken. De juridische argumentatie is dat de woning is gebouwd zonder vergunning. De gemeente voert rechtszaken tot aan de Raad van State om haar gelijk te halen.

HCnieuws.nl weet te melden dat inmiddels diverse raadsleden voor de bewoners in de bres zijn gesprongen. De fracties van CDA en ChristenUnie-SGP hebben eerder al schriftelijke vragen gesteld over de handelwijze van de gemeente. De PvdA-fractie is vorige week gevolgd met een lange reeks aanvullende vragen.

(Foto: Lisserdijk, niet van een van de betreffende woningen)