Overslaan en naar de inhoud gaan

Haarlem: nieuwe sociale woningbouw gaat naar corporaties

Image

Het aandeel sociale woningbouw van de gebiedsontwikkeling Hart voor Oostpoort komt volledig in handen van woningcorporaties. Dat heeft de gemeente met de woningcorporaties Ymere, Elan Wonen en Pré Wonen afgesproken. In Hart voor Oostpoort komen 1.000 woningen waarvan 40 procent sociale woningbouw. De gemeente kan hierop sturen omdat ze hier vrijwel alle grond in eigendom heeft. Als grondeigenaar kan de gemeente vooraf de prijs en condities bepalen waarvoor corporaties na oplevering woningen kunnen afnemen bij de ontwikkelaar. Deze afspraken moeten garanderen dat de woningen ook op termijn betaalbaar blijven. Afgesproken is dat de drie corporaties elk een derde van de sociale huurwoningen voor hun rekening nemen.

Het eerste project van Hart van Oostpoort is de bouw van 100 appartementen op kavel 1F in de bocht van de Diakenhuisweg. De helft hiervan is sociale huur, de andere helft middeldure huur of koop. De gemeente ontving van het Rijk 6,5 miljoen euro aan Woningbouwimpuls-gelden om betaalbare woningbouw op deze locatie te versnellen. De bouw van kavel 1F gaat eind 2024 van start. Eerder ontving Haarlem al bijdragen voor de ontwikkelzones Zuidwest, Europaweg en Zijlweg-West.

Haarlem wil meer dan 3.000 nieuwe sociale huurwoningen bouwen tot 2030, waarin ongeveer de helft op de rol staat voor periode van 2022 tot 2025. Op sommige locaties gaat het om sloop/nieuwbouw, waardoor de netto groei uitkomt op 1.900 woningen tot 2030. 


Op de foto van links naar rechts Sabina Franken (Pré Wonen), Marieke Heilbron (Elan Wonen), Floor Roduner (wethouder gemeente Haarlem), Gerrie Blok (Ymere)