Goedkope grond voor drie Amsterdamse wooncoöperaties

30.11.2016
Image

Amsterdam gaat op drie plekken goedkope grond beschikbaar stellen aan wooncoöperaties die zelf sociale en middeldure huurwoningen willen bouwen. De locaties waren al eerder bekend. Nu zijn ook de grondprijzen bekend. De grond voor woningbouw in het sociale segment (tot 710 euro huur) gaat 250 euro per vierkante meter kosten, iets meer dan corporaties betalen (215 euro m2). Voor de middeldure huurwoningen gelden kortingspercentages op de reguliere grondprijs.
Volgens SP-wethouder Laurens Ivens kunnen wooncoöperaties vaak niet op tegen de prijzen die commerciële bouwers neerleggen voor een stuk grond. "Maar sociale coöperaties kunnen wel van meerwaarde zijn voor de buurt én ze zorgen voor betaalbare huurwoningen. Ik ben blij dat we wooncoöperaties in deze krappe woningmarkt toch een kans kunnen geven door grond speciaal te reserveren en voor een lager tarief aan te bieden”, aldus de wethouder.
Coöperatieve woningbouw is een kleinschalig alternatief voor de woningcorporatie. De bewoners maken zelf de dienst uit en beslissen over het onderhoud of de huurverhogingen van hun woningen. De drie locaties zijn op het Centrumeiland van IJburg (25 tot 30 woningen), het Archimedesplantsoen in de Watergraafsmeer (20-25 woningen) en op het Havenstraatterrein in Zuid (25 kleine woningen tot 49 m2).
De gemeente stelt wel voorwaarden aan de wooncoöperaties. Zo moeten de woningen verhuurd worden aan mensen die daar vanwege hun inkomen op aangewezen zijn. Ook mogen coöperaties geen winst maken op de grond.