Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenteraad kapittelt Ymere om aanpak loden waterleidingen

Image

Het probleem van de loden waterleidingen was wederom onderwerp van de Amsterdamse gemeenteraad. Via een aangenomen motie werd vooral woningcorporatie Ymere op de korrel genomen. Die zou 'te weinig goede wil' tonen het probleem op te lossen dan wel huurkorting te geven. Raadsleden betreuren het dat bewoners via de rechter hun gelijk moeten halen. Om de corporatie tot meer spoed te manen en verdere rechtszaken te voorkomen wordt wethouder Laurens Ivens op pad gestuurd om met Ymere en bewonersorganisaties in gesprek te gaan.

Nog altijd is er geharrewar over de juiste testmethode om het loodgehalte te bepalen. Dat is ook van belang voor het recht op huurkorting. De Huurcommissie heeft een twintigtal Amsterdamse zaken in behandeling waarin huurders korting eisen vanwege dit bouwkundige gebrek. Binnenkort is daarvan de uitslag te verwachten.
Ymere zegt in een reactie in Het Parool ook van de onduidelijkheid over de testmethode af te willen. Het is volgens de corporatie niet zo dat men zich "in allerlei bochten wringt om maar geen huurkorting te geven.”

In totaal heeft Ymere binnen de tuindorpen van Noord in 2.600 woningen loden leidingen gevonden. Eind volgend jaar verwacht de woningcorporatie overal het lood te hebben verwijderd. De pandemie vertraagt de operatie.