Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen huurverhoging voor meeste ZVH-huurders

Image

Woningcorporatie ZVH heeft besloten geen huurverhoging door te voeren bij alle huurders van een sociale huurwoning met een laag inkomen. De inkomensgrens ligt op €40.349 (gezamenlijk bruto inkomen). Ook bij huishoudens met vier personen of meer en alle huishoudens met een AOW-gerechtigde blijft de huur gelijk, ook als zij een hoger inkomen hebben.

De huurstijging had voor deze groepen volgens de Rijksoverheid maximaal 2,8% mogen bedragen. De Zaanse corporatie ZVH ziet daar dus van af. Directeur-bestuurder Frank van Dooren is blij, dat zijn corporatie dit besluit heeft kunnen nemen. "We staan er financieel wat beter voor. Dus er is ruimte om goed naar de betaalbaarheid van het wonen te kijken, in het bijzonder voor de mensen met de kleinste beurs. Een keertje pas op de plaats maken wat de huur betreft, zal voor veel van onze bewoners prettig zijn."

De Zaandamse corporatie is eigenaar van ruim vijfduizend huurwoningen in onder andere de Kleurenbuurt, Poelenburg, Zaandam-Zuid en Kogerveld. Het werkt ook op andere manieren aan betere betaalbaarheid. Sinds 2016 is een groter deel van de huurwoningen qua huurprijs geschikt gemaakt voor verhuur aan mensen met de laagste inkomens. "Daardoor halen we op termijn minder huur op dan mogelijk is, maar dat hebben we er graag voor over. Verder gaan we de komende jaren twintig miljoen euro investeren in duurzaamheidsmaatregelen, zodat veel woningen energiezuiniger worden. Dat scheelt voor de huurders enorm in de woonlasten. Bij de gerenoveerde E-flat in Poelenburg hebben we dat al gedaan en in de Kleurenbuurt gaan we nu starten."

Zo’n vijfhonderd ZVH-huurders krijgen wel een huurverhoging. Voor de vrije sectorwoningen (huur boven € 710,68) is de huurstijging maximaal 3 procent, afhankelijk van de markthuur. Voor de bewoners van een sociale huurwoning (huur tot €710,68) met een hoger inkomen (boven €40.349) past ZVH de inkomensafhankelijke huurverhoging van 4,3 procent toe. Dat zijn ongeveer vierhonderd huurders.

Trefwoorden