Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen belangstelling voor koopwoningen in project Park Valley in Diemen

Image

De voortgang van het nieuwbouwproject Park Valley in Diemen staat onder druk omdat er onvoldoende belangstelling is voor de geplande koopwoningen. Van de 75 appartementen die in de verkoop zijn gegaan, is slechts 13 procent verkocht. Deze koopcontracten worden ontbonden, zo meldt Business Insider. Het betreft de tweede fase van het project. Ontwikkelaars Dura Vermeer en BPD willen nu eerder starten met fase 3 van het project. Dat omvat de bouw van ruim 200 sociale en middeldure huurappartementen. BPD beroept zich in een brief aan de kopers zich op "veranderde marktomstandigheden", aldus BI. De verkoop van nog te bouwen woningen is in het hele land ingezakt als gevolg van onzekerheden in de markt.

Park Valley in Diemen Zuid - tussen de Gooise Weg en de Bergwijkdreef - bestaat uit vier fases. Eerder heette het project Xplore en ook de aanduiding Holland Park West wordt gebruikt. Het plan bestaat uit 706 woningen, waarvan 212 sociale huurwoningen en 170 middeldure huurwoningen. De bouw van de eerste fase is in volle gang. Volgens planning worden eind dit jaar de eerste 41 koopwoningen opgeleverd. Er staan nog enkele 'terraswoningen' te koop voor ruim 6 ton. In dit gebied zijn ook een parkeergarage en een Brede School in aanbouw.

Als gevolg van de onzekere marktvooruitzichten zijn woningzoekenden zeer terughoudend geworden om zich op nieuwbouw koopwoningen in te schrijven. Dat blijkt ook uit het sterk teruggelopen aantal bouwvergunningen in 2022. Volgens CBS-cijfers werd in 2022 voor bijna 34.000 koopwoningen een vergunning afgegeven, een daling van 31 procent ten opzichte van 2021 en het laagste aantal sinds 2019. Het aantal vergunde woningen bestemd voor de verhuur nam juist toe, met 9 procent ten opzichte van 2021.