Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde Bond: plannen voor Haven-Stad zijn economisch onverantwoord

Image

De plannen van de gemeente Amsterdam voor de ontwikkeling van Haven-Stad zijn niet reëel en economisch onverantwoord. Dat zegt gedeputeerde Jaap Bond (CDA) van Economische Zaken bij de start van de campagnes voor de Statenverkiezingen in een podcast van NH Nieuws.

Volgens Bond 'kun je de komende dertig jaar geen nieuwe stad van 60 tot 70.000 woningen bouwen in het Noordzeekanaalgebied.' Allereerst vreest de gedeputeerde voor verlies van werkgelegenheid. "Amsterdam leeft ook van de industrie die daar zit. Bij grootschalige woningbouw zal de zware industrie moeten verdwijnen. Dan raken we 50 tot 60.000 echte banen kwijt." Ook verwijst Bond naar de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. "Die sluis wordt niet gebouwd om sloepen doorheen te laten varen." Bovendien zit de bouw van een nieuwe stad in het Westelijk Havengebied de zo gewenste energietransitie in de weg. "De stad wil duurzaam worden en meer groene energie gebruiken, maar daar hebben we het Noordzeekanaalgebied ook voor nodig."

Op gebied van woningbouw zou Amsterdam veel beter moeten samenwerken met de andere gemeenten in de Metropoolregio, vindt Bond. "Om voldoende nieuwe huizen te bouwen hebben we de hele regio nodig. Amsterdam zou daarin de regie moeten nemen, maar dat doet de stad niet. De hoofdstad is te veel met zichzelf bezig."

Luister naar de podcast met Jaap Bond: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/241313/bouw-haven-stad-met-70000-inwoner…