Forum voor Democratie gaat Amsterdamse verkiezingen in met woonagenda

23.10.17
Forum voor Democratie gaat Amsterdamse verkiezingen in met woonagenda

Journaliste/columniste Annabel Nanninga wordt lijsttrekker voor het Forum voor Democratie bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. De partij heeft zes programmapunten, waarvan twee betrekking hebben op het woonbeleid. FvD wil de erfpacht afschaffen en betaalbare woningen voor de middenklasse. Amsterdam is de enige gemeente waar het FvD zelfstandig meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Elders wil partijleider Thierry Baudet allianties aangaan met lokale partijen.

Nanninga is geboren en getogen in Amsterdam Oost. Ze was actief voor GeenStijl en ThePostOnline, maar is daar nu mee gestopt vanwege haar lijsttrekkerschap. Nummer twee en drie op de lijst zijn publicist Yernaz Ramautarsing en kortstondig VVD-Kamerlid Anton van Schijndel. In het persbericht waarin de kandidatuur van Nanninga wordt aangekondigd, kiest het FVD een opvallende tegenstander: de PvdA. Ondanks het feit dat de PvdA inmiddels al enkele jaren in de oppositie zit, wordt volgens het FVD het Amsterdamse stadsbestuur nog altijd gedomineerd door de PvdA: "ambtenarij, onderwijs, politie en woningbouw zijn al decennia volledig in handen van de PvdA."

In de strijd om de boze erfpachter moet de FVD concurreren met een andere nieuwe partij: de Amsterdamse Woon en Erfpacht Partij. Lijsttrekker is voormalig VVD-politicus Jacques Klok. De partij kan rekenen op de steun van de Stichting Erfpachtersbelangen Amsterdam (SEBA), die de afgelopen jaren de strijd leidde tegen de erfpacht en erfpachtherziening. En naast het CDA heeft ook collegepartij VVD aangegeven niet tevreden te zijn met de huidige herziening.

Een opmerkelijk programmapunt is verdwenen. In juni bepleitte Baudet in Het Parool nog voor meer ruimte voor bedrijven als Uber en Airbnb. "Je kunt kritiek op ze hebben, maar uiteindelijk zit daar de innovatie en verdient dit soort bedrijven ruim baan."

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS