Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen Haard verhuurt 400 middensegment woningen aan sociale huurders

Image

Van de circa 500 beschikbare middensegmentwoningen heeft woningcorporatie Eigen Haard het afgelopen jaar 81 procent aan doorstromers verhuurd. De woningcorporatie wil op deze manier meer sociale huurwoningen vrij krijgen voor woningzoekenden met een laag inkomen en voor grote gezinnen.

Eigen Haard geeft sinds 2016 voorrang aan doorstromers die willen huren in het middensegment. De corporatie wil op die manier meer beweging op de overspannen woningmarkt in de Metropoolregio Amsterdam realiseren. De corporatie signaleert dat mensen soms in een sociale huurwoning blijven wonen, terwijl die niet door een hoger inkomen of verandering van gezinssamenstelling niet meer bij hen past. Daarom geeft Eigen Haard voorrang aan sociale huurders die willen huren in het middensegment (huur van 712 euro tot 1000 euro) of willen kopen.

Als voorbeeld mag dienen de verhuur in Amstelveen-Westwijk. Twee jaar geleden daagde Eigen Haard-bestuurder Halm zijn organisatie uit om de middensegment huizen aldaar zoveel mogelijk aan doorstromers te verhuren. Alle huizen werden vervolgens aan doorstromers verhuurd. Sindsdien verhuurt én verkoopt Eigen Haard in elk nieuwbouwproject meer dan 50 procent van de huizen aan doorstromers. In het nieuwbouwproject Europarei in Uithoorn zijn dit jaar zelfs alle woningen aan doorstromers verkocht.

“Wij geven al twee jaar voorrang aan onze klanten”, aldus Bert Halm, “maar ook die van een andere corporatie kunnen bij ons terecht. We hopen dat onze collega corporaties ons voorbeeld gaan volgen door óók voorrang aan elkaars huurders te geven.” Hij roept corporaties op om gezien het betrekkelijk geringe woningaanbod op dit terrein beter samen te werken.