Eigen Haard biedt meer huurders in Nieuw-West zonnepanelen aan

21.09.17
Zonnepanelen op woningen De Alliantie in Almere
Eigen Haard biedt meer huurders in Nieuw-West zonnepanelen aan
Bewoners van de Louis Chrispijnstraat en omliggende straten in Amsterdam Nieuw-West kunnen via Eigen Haard zonnepanelen op hun woning laten plaatsen. De bewoners besparen daarmee volgens de corporatie minimaal 18,50 euro per maand. Toch blijkt uit eerdere projecten dat lang niet alle bewoners mee willen doen. "We zullen nog meer moeten gaan doen aan het ontzorgen van de huurder", is de conclusie van woordvoerder Wim de Waard.
 
De daken van ruim 200 eengezinswoningen in de betreffende buurt zijn geschikt voor zonnepanelen. De bewoners moeten zelf beslissen of ze zonnepanelen op hun dak willen. Eigen Haard verzorgt de aanleg van de acht panelen en de koppeling in huis aan de meter. Dat levert elke huurder volgens de corporatie een behoorlijk financieel voordeel op. Zijn energierekening daalt gemiddeld met zo’n 37 euro per maand, terwijl de servicekosten slechts met 18,50 euro omhoog gaan. Toch blijkt uit eerdere projecten van Eigen Haard dat lang niet alle bewoners ondanks dit voordeel toehappen. Sinds 2013 biedt Eigen Haard zonnepanelen te huur aan. Tot dusver doen zo'n duizend huurders van eengezinswoningen woningen mee. Gemiddeld maximaal zo'n 50 procent per projectgebied. "We zullen nog meer aan marketing en ontzorgen moeten doen", is de conclusie van De Waard. "Vooral oudere bewoners zien er tegen op, terwijl de installatie in een dag klaar is. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als ook automatisch de maandelijkse voorschotnota van de energiekosten wordt verlaagd nadat de panelen zijn geplaatst."
Bij een vergelijkbaar project van De Alliantie in Almere deed 60 procent van de bewoners mee.
 
De woningen aan de Louis Chrispijnstraat hebben een C-label. Eigen Haard voert de komende maanden werkzaamheden aan de woningen uit om warmteverlies tegen te gaan, zoals het dichten van kieren bij ramen en deuren, repareren van de gevelisolatie. Ook worden oude cv-ketels vervangen. Eigen Haard wil een zo energiezuinig mogelijk gebruik en beheer van haar woningen. De komende 10 jaar verduurzaamt de woningcorporatie  met het SAVE programma en renovaties in totaal 15.000 woningen. In 2050 zijn alle woningen CO2 neutraal.
 
PakhuisNUL20: donderdag 21 september organiseert NUL20 een avond over energiebesparing/CO2-reductie in Pakhuis de Zwijger. PROGRAMMA

Trefwoorden:

 
De daken van ruim 200 eengezinswoningen in de betreffende buurt zijn geschikt voor zonnepanelen." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS