Overslaan en naar de inhoud gaan

Dutch Design Awards: Kleiburg wederom in de prijzen

Image

De herontwikkeling van de Bijlmerflat Kleiburg blijft prijzen winnen. Het project, waarbij bewoners hun appartement casco kochten en zelf verbouwden, is de grote winnaar van de Dutch Design Awards geworden. Kleiburg won zowel de Future Award als de prijs in de categorie Habitat. Het project van NLArchitects, XVW architectuur en bouwbedrijf KondorWessels won in mei ook al de Mies van der Rohe Award, een Europese prijs voor hedendaagse architectuur. Dutch Design Awards beloont jaarlijks het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. Nog niet eerder ging de hoofdprijs naar architectuur.

Volgens het jury geeft de transformatie van Kleiburg "een positief en helder signaal af dat community building toekomst heeft". De aanpak zou kansen bieden voor "de enorme hoeveelheid vergelijkbare opgaven in binnen- en buitenland.''
De enorme klassieke honingraatflat stond lange tijd op de nominatie om te worden gesloopt. Woningcorporatie Rochdale zag geen toekomst meer voor het gebouw en had geen financiële middelen voor herontwikkeling. Voor een symbolisch bedrag werd het complex overgedragen aan Consortium De Flat, dat vervolgens kans zag Kleiburg een nieuwe toekomst te geven. Het consortium renoveerde het casco; de gestripte appartementen werden vervolgens als kluswoningen verkocht. Dat ging onverwacht snel. Met name starters op de woningmarkt zagen de kansen. De jury: "Na andere initiatieven in de Bijlmer is DeFlat Kleiburg een aantoonbaar succes, dat de kwaliteit van leven voor bewoners en omgeving daadwerkelijk verbetert. Een stimulerend voorbeeld."