Overslaan en naar de inhoud gaan

Duivesteijn: "Plan voor nieuwe stad Eemvallei is ondermijning van bestaande stad Almere"

Image

De projectontwikkelaars die het plan lanceerden om tussen Almere en Zeewolde de nieuwe stad Eemvallei te ontwikkelen, willen "vooral cashen". Dat stelt oud-wethouder Adri Duivesteijn in een reportage van Omroep Flevoland. De gebiedsontwikkelaars AM en Amvest, het bouwbedrijf Heijmans en woningcorporatie de Alliantie kwamen eerder met een plan om in Flevoland een compleet nieuwe stad te bouwen in het gebied waar nu de tweede fase Oosterwold staat gepland. De nieuwe stad Eemvallei met 50.000 woningen zou een antwoord zijn op de huidige woningnood, maar Duivesteijn ziet er vooral een plan in om maximale winst te boeken. De ontwikkelaars hebben jaren geleden al grote posities in het gebied ingenomen. De betrokken overheden hebben inmiddels afstand genomen van het voorstel. Zij houden vast aan de realisatie van 10.000 woningen in de tweede fase van Oosterwold.

Duivesteijn was tussen 2006 en 2013 wethouder in Almere. Hij zegt in de reportage dat hij destijds tot in detail liet uitzoeken welke grondtransacties er plaatsvonden. In totaal hebben projectontwikkelaars destijds tegen lage prijzen voor 333 miljoen euro aan agrarische grond opgekocht. Boeren verkochten de grond voor gemiddeld 25 euro per vierkante meter, terwijl ze die zelf eerder voor 2,50 euro per vierkante meter van het Rijk verwierven.
Wanneer die stukken grond nu voor woningbouw geschikt worden gemaakt, gaat de grondprijs gigantisch omhoog. "Amvest, Heijmans, AM en de Alliantie willen nu cashen", stelt Duivesteijn vast. En het is volgens hem niet de eerste poging om de grondaankopen te verzilveren. "Dit gebied vertegenwoordigt voor hen letterlijk een goudmijn die zij willen aanboren." Eerst aan de grond, vervolgens aan de woningen die ze er zelf op gaan bouwen.

Behalve dat Duivesteijn zich ergert aan de grondspeculatie met voormalig overheidsbezit, ondermijnt het plan volgens hem ook de andere uitbreidingsplannen van Almere en met name de ontwikkeling van Almere Pampus aan de westkant, met de IJmeerverbinding naar Amsterdam. Hij is blij dat de betrokken overheden allemaal tegen de komst van deze nieuwe stad zijn.

Duivesteijn zelf staat aan de basis van het ultieme zelfbouwconcept Oosterwold. Kopers van kavels bouwen daar niet alleen hun eigen huis maar worden ook verantwoordelijk voor een deel van de nutsvoorzieningen en infrastructuur. Er wordt in lage dichtheid gebouwd; eigenaren moeten een fors deel van hun grond gebruiken voor 'stadslandbouw'. De projectontwikkelaars willen in Eemvallei in veel grotere dichtheid bouwen.