Overslaan en naar de inhoud gaan

Druk op woningmarkt neemt toe: stijgende prijzen, weinig aanbod

Image

Er stonden in Amsterdam in het eerste kwartaal van dit jaar 8 procent minder woningen te koop dan een jaar geleden, maar meer dan het vorige kwartaal. In totaal werden 1.399 woningen te koop gezet door MVA-makelaars. De prijzen en het aantal transacties gingen omhoog. Dit beeld, weinig aanbod en stijgende prijzen, is ook de landelijke trend. Een lichtpuntje voor alle woningzoekenden is dat de nieuwbouwverkoop in de lift zit. Nieuwbouw zorgt voor doorstroming.

De Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) spreekt van een 'dramatisch perspectief voor de woningzoeker'. De Amsterdamse woningmarkt heeft al jaren te kampen met weinig aanbod. Het schommelt de laatste jaren zo tussen de 1.400 en 2.000 woningen. Het eerste kwartaal worden altijd minder woningen te koop aangeboden en het aanbod blijft sinds 2019 onder de 1.500 per kwartaal steken. In zover niets nieuws onder de zon. Maar een verschil met de periode na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is dat kopers weer in de rij staan, aldus MVA-voorzitter Jerry Wijnen: "Door het toenemende consumentenvertrouwen, de dalende rente, en ook de gestegen lonen waardoor de leencapaciteit is toegenomen zien we druk op de woningmarkt toenemen en het aanbod opdrogen.”

Maar het is dan meer kijken dan kopen. De MVA-makelaars verkochten namelijk in het eerste kwartaal maar liefst een derde minder dan het vorige kwartaal en ongeveer evenveel als in de eerste twee kwartalen van vorig jaar en twee jaar geleden. 

Prijzen stijgen 

Image
Transactieprijzen in Amsterdam per kwartaal. Bron: MVA/bewerking NUL20

Ondertussen stijgen de prijzen stijgen wel al weer enkele kwartalen. En bij 71 procent van de transacties werd meer dan de vraagprijs betaald. De mediane transactieprijs per vierkante meter steeg zowel ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 (12,6%), als ook ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023 (1,7%). De mediane transactieprijs per vierkante meter kwam in het eerste kwartaal uit op 7.868 euro. Het gros van de verkochte Amsterdamse woningen (87%) zijn appartementen.

Ook landelijk weinig aanbod en stijgende prijzen

Ook landelijk stonden er in het eerste kwartaal relatief weinig woningen te koop. Eind maart waren dat er bij NVM-makelaars ruim 23 duizend. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op 432.000 euro. Ondanks het normaal gesproken wat rustigere eerste kwartaal nam het aantal transacties landelijk juist toe.

Goed nieuws voor alle woningzoekenden is dat de verkoop van nieuwbouwwoningen aantrekt, na het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2023. Al enkele opeenvolgende kwartalen stijgt de verkoop, naar 7.000 transacties in het eerste kwartaal, het hoogste aantal in ruim twee jaar. De gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning kwam het laatste kwartaal uit op 479.000 euro.

Trefwoorden