Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Wie bouwt in Amsterdam?

In de bouwwereld en woonsector staat men weer met beide benen op de grond.
De hoogconjunctuur eind jaren negentig leidde tot ambitieuze stedenbouwkundige programma’s en architectuur, maar de stapeling van eisen en toenemende complexiteit droegen bij aan de afnemende productie en langere doorlooptijden. Dat inzicht leidde tot nieuw pragmatisme.
Het gaat weer om aantallen. Inmiddels vindt bijna elke belangenpartij dat ‘bouwen, bouwen, bouwen’ de beste manier is om de vele problemen op de woningmarkt in Amsterdam te bestrijden. Niettemin bleef de teller in 2003 steken op 2409 opgeleverde woningen.

Kwantiteit is ook een kwaliteit. NUL20 heeft daarom besloten naast de vele bestaande architectuurprijzen jaarlijks de ‘Gouden Baksteen’ uit te reiken aan de ontwikkelaar die de meeste woningen bouwt. Dat is over 2003 de Stichting Eigen Haard Olympus Wonen. Zij leverde vorig jaar 346 woningen. De meeste daarvan staan in De Aker. Eigen Haard werkt daar samen met Het Oosten. In totaal leverde de combi 495 woningen op.

Top 10 ontwikkelaars in 2003

Top 10 van ontwikkelaars in Amsterdam in 2003 op basis van het aantal opgeleverde woningen. In de sociale sector gaat het uitsluitend om huurwoningen, in het middensegment bijna uitsluitend om koopwoningen en in de vrije sector is 87 procent koopwoning. Het middensegment bestaat uit huurwoningen van 454 tot 862 euro; en koopwoningen van 106.638 tot 226.890 euro.
Bron: OGA 8-12-2003

Wat opvalt is dat de woningcorporatie 95 procent van haar woningen in de vrije sector realiseerde en de middeninkomens niets te bieden had. Dat geeft voor het betreffende project weliswaar een vertekend beeld, omdat eerder 170 sociale huurwoningen werden opgeleverd en ook zo’n honderd woningen van het totale project Aker 5/6 (753 woningen) voldoen aan de criteria van de Middensegment Hypotheek-regeling (AMH). Maar stadsbreed heeft de bezorgdheid over het middensegment niet tot veel extra woningen geleid. In 2003 werden negentig woningen in dit segment afgeleverd, slechts 3,7 procent van het totaal. Wel werden vorig jaar 398 woningen, bijna 13 procent van totale productie, voor deze categorie in aanbouw genomen, vooral op IJburg. Dankzij IJburg is stadsdeel Zeeburg de grootste groeier. Er werden in 2003 766 woningen opgeleverd en 1292 in aanbouw genomen

Voor meer informatie over bouwproductie 2003: