Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Kort bestek
629 koop en huurstudio's voor studenten
Villa Mokum is klaar

Villa Mokum is klaar. In het Amstelkwartier staan in V-formatie vier appartementencomplexen met 629 koop- en huurstudio's voor studenten. De woningen zijn betaalbaar maar klein. Maar wellicht gaan de bewoners de gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes en de riante binnentuin als het verlengde van hun woning beschouwen. Die binnentuin wordt een parkje: het gras is ingezaaid, de boompjes geplant, de hardhouten banken geplaatst.

Door wie?

Villa Mokum is, zeker gezien de crisisperiode waarin de bouw in 2012 startte, een megaproject. Ontwikkelaar AM kon beginnen dankzij een samenwerkingsverband met Syntrus Achmea. De pensioenbelegger nam 279 woningen over voor verhuur aan studenten en stond ook garant voor de (gedeeltelijke) afname van woningen die niet verkocht zouden worden. Dat bleek niet nodig. De koopstudio's gingen als de spreekwoordelijke warme broodjes.

Wat krijg je en wat kost het?

De 350 koopstudio's van 28-33 m2 zijn verkocht voor prijzen tussen 134.000 tot 142.000 euro, inclusief afgekochte erfpacht voor 50 jaar. De meeste kopers (95%) kochten hun erfpacht overigens niet af! Zij kochten voor 81.563 tot 92.874 euro, exclusief een jaarlijkse canonbetaling van 1850 tot 1950 euro. De prijzen van de huurstudio's liggen rond de 430 euro, met enkele uitschieters naar 549 euro. Deze zijn uitsluitend voor studenten bestemd en worden verhuurd met een campuscontract. Een aantal appartementen heeft een terras, balkon, extra berging of aparte slaapkamer.

Voor wie?

Alle huurders zijn studenten. Ook de meeste kopers zijn studenten, met een enkele 'oudere jongere'. De meesten komen uit de regio Amsterdam en Noord-Holland. Parkeren Studenten hebben geen auto meer, dan wel geen geld voor een parkeerplek: slechts vijftien bewoners kochten een stallingplaats in de ondergrondse parkeergarage à 37.750 euro.

Waar is het?

Het V-vormige complex is onderdeel van het nieuwbouwgebied Amstelkwartier in Amsterdam Oost, dichtbij het Amstel Station. Op de kop van de V wordt momenteel Hotel Amstelkwartier (4 sterren) gebouwd. Het gebied is nog volop in ontwikkeling.

Fred van der Molen