Overslaan en naar de inhoud gaan
Genomineerden Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2021

Traditiegetrouw reikt Amsterdam aan het eind van het jaar de Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal uit om de beste projecten van de stad te vieren. Dit zijn de genomineerden.

De Zuiderkerkprijs is bestemd voor de opdrachtgever en architect van het beste woningbouwproject. De Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed. Woensdag 8 december vanaf 20.10 uur wordt via AT5 bekendgemaakt wie de winnaars zijn.

Nominaties Zuiderkerkprijs 2021

 • Spaarndammerhart (Krommeniestraat 1-135, 2-4)
  Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed
  Architect: Korth Tielens Architecten & Marcel Lok_Architect

Foto: Dennis De Smet

 • Stories (Ridderspoorweg 140-200 e.v.)
  Opdrachtgever: Bouwgroep CPO Samenwerkers BSH20A, Heutink Groep
  Architect: Olaf Gipser Architects 

 Foto: Luuk Kramer

 • Westbeat (Rijnlandlaan 3-199, Delflandlaan 2)
  Opdrachtgever: Lingotto, Stichting Achmea Dutch Residential Fund
  Architect: Studioninedots
  Westbeat.

Foto: Frans Parthesius

 


Nominaties Geurt Brinkgreve Bokaal 2021

 • Papaverhoek (Papaverhoek 1-3)
  Opdrachtgever: Eigen Haard
  Architect: Hooyschuur architecten & adviseurs

Foto: Bastiaan van ’t Veer

 • The British School of Amsterdam (Havenstraat 6)
  Opdrachtgever: The British School of Amsterdam
  Architect: Atelier PRO i.s.m. Van Hoogevest Architecten

Foto: Eva Bloem

 

 • Trinity Buildings
  Pietersbergweg 1-55
  Opdrachtgever: Certitudo Capital
  Architect: Van Trier Architectuur

Foto: Nico Boink


Jury’s

De jury van de Zuiderkerkprijs wordt gevormd door een jaarlijks wisselend team van drie deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling. De jury van dit jaar bestaat uit architectuurhistoricus bij CRIMSON Historians and Urbanists Michelle Provoost (voorzitter), architect/partner VURB Architects Volker Ulrich en programmamaker bij Pakhuis de Zwijger Robbert Bovee. De winnaar krijgt een speciaal voor deze onderscheiding ontworpen kunstwerk, dit jaar gemaakt door Marijn Roos Lindgreen.

De jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal bestaat ook uit een wisselend team van drie deskundigen, maar dan op het gebied van architectuur en erfgoed. Dit jaar zijn dat: adviseur ruimtelijke en sociale vraagstukken bij Urban Strategy bij Inbo Amsterdam en publicist Vincent Compier (voorzitter), architectuurhistoricus en adjunct-directeur van MOOI Noord-Holland Dorine van Hoogstraten en Associate Architect bij Happel Cornelisse Verhoeven en kunsthistoricus Anouk Sweringa. De prijs wordt georganiseerd in samenwerking met de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. De jury heeft onder meer gekeken naar de aansluiting op de cultuurhistorische waarden en of het project meerwaarde voor de stad biedt.

Boek en website

Op 8 december verschijnt het Projectenboek 2020-2021 Gebouwd in Amsterdam met alle dit jaar opgeleverde woningbouwprojecten, kantoren en voorzieningen. Tevens is dan de digitale versie beschikbaar op www.gebouwdin.amsterdam.nl. Op deze pagina zijn alle edities vanaf 1988 gedocumenteerd.

Thema