Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Vierde verdieping
Kunst in de buurt
Broedstraten

Dossier van onderen - ontwikkeling nieuwe stijl

Stichting Broedstraten werd opgericht vanuit de Noorderparkkamer. Deze culturele organisatie zet zich al jaren in om creativiteit naar de mensen toe te brengen. Er zijn inmiddels vijf ‘straten’: de Modestraat, Muziekstraat, Theaterstraat, Kleurstraat en Markstraat.

Floor Ziegler is artistiek leider van de Noorderparkkamer en de grote motor achter Broedstraten. Zij legt uit: “De Noorderparkkamer is ontstaan om creatieven uit Noord met elkaar te verbinden en zoveel mogelijk publiek te bereiken dat normaal niet of nauwelijks met cultuur in aanraking komt. Daar zijn we heel goed in geslaagd en inmiddels zijn we experts geworden in het spotten van cultuurmakers en in het geven van ondersteuning.”
Bij Broedstraten zijn volgens Ziegler drie ingrediënten onmisbaar: creatieven die participeren moeten wonen of werken in de buurt, er moet een herkenbaar thema zijn en iedere ‘straat’ heeft zijn eigen kwartiermaker: het aanspreekpunt voor de deelnemende cultuurmakers en de bewoners. “Het duurt even voor het zich ontwikkelt maar na een tijdje zie je dat er in een bepaalde buurt een plek ontstaat waar iedereen zich welkom voelt. Creatieven hebben in dat opzicht een groot voordeel: ze hebben weinig grenzen en zijn goed in staat ervoor te zorgen dat er geen gesloten bolwerken ontstaan.”
Goed voorbeeld hiervan is de Modestraat waar in een grote ruimte een naaiatelier is gevestigd waar kunstenaars in de mode workshops geven. Een van de projecten was het meehaken aan een enorm wandkleed. Ook kan iedereen met een goed plan zelf iets in de ruimte organiseren.
Op de vraag aan Ziegler of de buurten waar Broedstraten actief is al wezenlijk zijn veranderd antwoordt zij: “Dit soort dingen heeft tijd nodig en vertrouwen van de partners waar je mee werkt. Na vier jaar Noorderparkkamer kan ik nu zeggen dat het heel succesvol is. Er komen bijvoorbeeld veel jonge gezinnen met kinderen langs die van plan zijn in de Bloemenbuurt een woning te kopen en die willen weten wat er zoal te doen is. Ik kan me voorstellen dat de aanwezigheid van de Noorderparkkamer ze over de streep kan trekken.”
Janna van Veen