Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Kort bestek
Bouw- en vastgoedbedrijf LEBO bouwt sociale huurwoningen op Osdorpplein
Betrokken huisbaas in Nieuw-West

Het is geen alledaags verschijnsel dat een commercieel bedrijf sociale huurwoningen bouwt. Toch gaat bouw- en vastgoedbedrijf LEBO dat doen op het Osdorpplein. Hoe zit dat? Dit relatief kleine bedrijf blijkt al decennia betrokken bij Nieuw-West.

Directeur Henk van Teeffelen van LEBO groeide op in Osdorp. “Wij kennen ieder hoekje in de buurt”, zegt hij tijdens een gesprek in het kantoor van LEBO aan de Jan Tooropstraat, op steenworp afstand van de Ring A10. Die betrokkenheid bij de buurt wordt op veel manieren duidelijk. Het bedrijf sponsort een lokaal topzaalvoetbalteam, liet busjes van het bedrijf ouderen vervoeren toen een busmaatschappij daarmee ophield en het vijftigjarig bestaan werd groots gevierd in Theater De Meervaart. “We hebben toen al onze huurders uitgenodigd.” Naar eigen zeggen heeft LEBO nog nooit een juridisch gevecht met een huurder uit hoeven vechten over een renovatie.
Vijfenvijftig jaar geleden zette de zoon van Leo Borst, destijds een ontwikkelaar in Zuid en de Westelijke Tuinsteden, het bedrijf op. “Dit deel van de stad was toen hot. En als eerbetoon aan Leo Borst is het bedrijf LEBO gaan heten. We hebben ons vooral geconcentreerd op het centrumgebied van Osdorp en het August Allebéplein.”
Inmiddels telt het bedrijf 22 werknemers, die naast vastgoedbeheer ook verbouwingen voor derden uitvoeren. “We zijn best een bijzonder bedrijf. We hebben woningen, maar verhuren ook opslagboxen en doen verbouwingen. Onder ons kantoor in Overtoomse Veld hebben we een machinale werkplaats. Alle facetten van de bouw hebben wij in huis.”
Het vastgoedbedrijf beheert 250 sociale en 150 vrije sector huurwoningen in Nieuw-West. In de afgelopen tien jaar is het bezit – voornamelijk woningen uit de jaren zestig – volledig gerenoveerd en verduurzaamd. “Al onze woningen hebben dubbelglas en extra isolerende maatregelen gekregen, betere ventilatievoorzieningen en individuele cv-ketels. Alle woningen hebben nu label A of B.”
Het bedrijf staat er volgens Van Teeffelen goed voor. “Wij hebben altijd gericht ons vastgoed beheerd. Daardoor zijn we heel solvabel en kunnen we ons nu nieuwe projecten veroorloven.” Zo kocht LEBO onlangs een woonblok met 56 woningen, pal naast de Meervaart, van Stadgenoot. “Het is een prachtige plek aan de Sloterplas en Stadgenoot wilde er vanaf.”

Vernieuwing Osdorpplein

Voor het eerst in decennia staat er bij LEBO een groot nieuwbouwproject op stapel. Van Teeffelen hoopt begin 2018 te beginnen met de herontwikkeling van het westelijk deel van het Osdorpplein. Daarvoor wordt een bestaand blok van LEBO met 63 sociale huurwoningen gesloopt. “Dat was te slecht om te behouden. We bouwen er 53 sociale huurwoningen en 118 vrije sector huurwoningen voor terug.” Het gaat naar verwachting om driekamerwoningen van zo’n 65 m2. Onder de woningen komt 7500 m2 winkelruimte, waarmee het project rendabel gemaakt moet worden.
Het is een belangrijk onderdeel van de vernieuwing van het Osdorpplein. “Het aantal jongeren in Nieuw-West is groot en steeds meer mensen vinden dit een prettige plek om te wonen. Met 150.000 inwoners heb je wel een aantrekkelijk centrum nodig, met leuke winkels en met horeca. Osdorp is daarvoor de beste locatie, vlakbij de Ring en de Sloterplas.”
Het liefste had Van Teeffelen een stuk hoger gebouwd dan de 41 meter die vanwege Schiphol nu als maximum geldt, om er een echt stedelijke plek van te maken. Met gemengde gevoelens bekijkt hij ook de opstelling van andere - grote -  vastgoedpartijen in het gebied. Die stellen volgens hem niet Nieuw-West, maar uitsluitend het eigen belang voorop. “Het is van belang dat we gezamenlijk en zo snel mogelijk beginnen met de vernieuwing van het Osdorpplein. Daar wordt al tien jaar over gesproken, terwijl Nieuw-West veel kansen biedt. De tijd is er rijp voor.”

Joost Zonneveld