Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
De leeskamer
Maatwerk
De leeskamer

In het boek Maatwerk geven de corporaties Rochdale en AWV en hun projectontwikkelaar Deltaforte een inkijkje in de wijze waarop zij de stad vernieuwen. Voorbeelden van zes typen ingrepen worden beschreven: complexgewijze renovatie, transformatie van monumentale woongebouwen, radicale sloop/nieuwbouw, multifunctioneel bouwen en het bouwen van zorgwoningen. De nadruk ligt steeds op de planvormingsfase. De projecten die aan de orde komen, zijn de herontwikkeling van het remise­terrein De Hallen in Oud-West, het verbeteren van het woonklimaat in Westerstaatsman in de Staatsliedenbuurt, de renovatie van de portiekflats van Dudok in West, het project Mi Akoma di Color waar bewoners/huurders hun eigen huis ontwierpen, het woonzorgcomplex Weidevenne en ten slotte de ontwikkeling van de woonzorgbuurt Het Schouw. Dit alles levert een kloek gebonden tweetalig boek (ook Engels) op met veel foto’s en plattegronden.

Redactie: Addy Stoel en Marianne Swankhuisen
Uitgeverij THOTH, Bussum, www.thoth.nl, € 24,90

Wooncarrière in een veranderende stad

Iedere twee jaar houden de Dienst Wonen en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) een grootschalige enquête onder duizenden Amsterdammers. In dit onderzoek ‘Wonen in Amsterdam’ worden de woonwensen en de woonsituatie van Amsterdammers onderzocht. Wonen in Amsterdam geeft een uitgebreid beeld van de woningmarkt met veel feiten en cijfers.

In dit boek kun je het verhaal achter de cijfers lezen, of liever een groot aantal verhalen van Amsterdammers over hun wooncarrière. Bij elkaar levert dat een bont palet van ervaringen met de overvolle woningmarkt op. De dynamiek van de stad wordt gecombineerd met de individuele keuzes die mensen maken in hun wooncarrière. Bijna iedereen heeft nog wensen, vaak op het gebied van vierkante meters en een buitenruimte, maar de meeste geïnterviewde Amsterdammers willen daarvoor niet weg uit hun buurt of stad. Een boeiend doorkijkje in Amsterdamse huishoudens, geïllustreerd met prachtige foto’s van Katrien Mulder.

Publicatie van de Gemeente Amsterdam, Dienst Wonen en de AFWC. Prijs € 20,-
Te bestellen bij Kenniscentrum Amsterdam, tel: 020 5527152, email: kenniscentrum@wonen.amsterdam.nl

Het Amsterdamse bomenboek

In dit ‘groene’ nummer van NUL20 mag het ultieme bomenboek niet ontbreken. Na vierhonderd pagina’s is eens te meer duidelijk: Amsterdam staat vol met bomen: iepen, platanen, vleugelnoten, populieren, enzovoort, enzovoort. Al vanaf de zeventiende eeuw plantte de Amsterdammer bomen langs de grachten. In de oorlog liep het bomenbestand begrijpelijkerwijs flink terug maar na de oorlog is er weer flink herplant. In dit boek lezen we over de strijd van de stadsboom die zijn wortels moet persen tussen riool- , gas- en waterbuizen, om nog maar te zwijgen over de belasting van het zware verkeer. Aan de hand van wandelingen beschrijven ‘bomenman’ Eddy Blankers en schrijver Louis Stiller wijk voor wijk de bomen van de stad uit historisch perspectief: waarom er zoveel iepen staan in de stad, waarom juist op de Keizersgracht veel lindes staan. De schrijvers tonen aan dat achter bijna elke boom een goed verhaal kan zitten.

Auteurs: Eddy Blankers en Louis Stiller
Uitgeverij Atlas (www.uitgeverijatlas.nl), € 49.90

Hertzbergers Amsterdam

De nieuwste Arcam Pocket is een overzicht van Hertzbergers Amsterdamse werk. Ter gelegenheid van zijn 75-ste verjaardag laat Arcam de architect terugkijken op een halve eeuw wonen, werken en ontwerpen in de hoofdstad. Deze terugblik voert langs zijn liefde voor de maatvoering van Berlage, onbekende plannen uit zijn studietijd tot de hoogtepunten uit zijn oeuvre. Bekende ontwerpen passeren de revue: het roemruchte studentenhuis aan de Weesperstraat, het Montessori College Oost en het hoofdkantoor van Waternet aan de Amstel. Hoe bekend ook, Hertzberger deelt het lot van elke architect: ook een flink deel van zijn plannen en voorstudies is nooit uitgevoerd. Een deel van zijn onuitgevoerde ontwerpen, zoals zijn alternatieven voor de Stopera en het Stedelijk Museum, staat in dit boek. De pocket is tweetalig (ook Engels) en geïllustreerd met foto’s en schetsen.

Redactie: Maaike Behm en Maarten Kloos
Uitgeverij Arcam, Amsterdam: Prijs € 19,50, www.arcam.nl

Avondzon op het beton
Herinneringen aan Develstein en Egeldonk

Develstein en Egeldonk zijn de laatste grote Bijlmerflats die worden gesloopt. Voor huiseigenaar Rochdale reden voor een boek met verhalen over al die ‘gewone’ mensen die er hebben gewoond. Maar niet alleen gewoond, want de schrijfster levert geen half werk: een grote stoet huismeesters, advocaten, buurtregisseurs, flatwachten, onderwijzeressen en wie niet trekt voorbij. Het boek is bedoeld als aandenken voor hen die daar woonden en nog wonen.

Auteur: Desiree Cardinaals, niet in de boekhandel verkrijgbaar.