Overslaan en naar de inhoud gaan

Deadline voor overstap erfpacht blijft staan op 31 december aanstaande

Image

De uiterste datum voor de overstap van huiseigenaren naar eeuwigdurende erfpacht blijft staan op 31 december aanstaande. Een poging van nagenoeg de gehele oppositie in de Amsterdamse gemeenteraad om de overstapregeling met twee jaar te verlengen heeft het afgelopen donderdag niet gehaald. Volgens de coalitiepartijen hebben erfpachters voldoende tijd gehad om over te stappen.

CDA, DENK, ChristenUnie, VVD, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en Partij van de Ouderen toonden zich eensgezind: erfpachters moeten meer tijd krijgen om een verstandige afweging te kunnen maken. Volgens CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsa gedraagt de gemeente zich als een 'gewetenloze kapitalist'. Ook Annabel Nanninga hekelde op haar beurt de grote verschillen in kosten voor en na de deadline. Opvallend is de rol van de VVD. Het huidige college doet niks anders dan het indertijd door VVD-wethouder Eric van der Burg uitgedachte stelsel uit te voeren. Toch noemde VVD-raadslid Hala Naoum Nehme de uitvoering van de overstapregeling een totale mislukking.

Volgens verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) zou uitstel leiden tot nog meer vertraging voor eigenaren die al een aanvraag hebben gedaan. Ook zou de geloofwaardigheid van de gemeente dan in het gedrang komen. Wel zegde de wethouder toe de komende weken de informatiecampagne verder op te voeren. Zij kreeg daarvoor de volledige steun van haar coalitie, inclusief D66. De democraten willen niet afwijken van de afgesproken datum. Wel riep fractievoorzitter Reinier van Dantzig alle erfpachters op hun erfpacht vast te klikken en snel een aanvraag te doen. Ook BIJ1 vond uitstel met twee jaar ongewenst.

Tot en met 31 december kunnen de eigenaren van bijna 160.000 Amsterdamse woningen op erfpacht tegen relatief gunstige voorwaarden overstappen op het nieuwe systeem van eeuwigdurende erfpacht. Vanaf 1 januari 2020 vervalt die korting en zijn eigenaren bij dezelfde overstap veel duurder uit. Het verschil kan oplopen tot tienduizenden euro's. Tot op heden deden circa 65.000 erfpachters een aanvraag voor de overstap.