"Corporaties moeten meer sociale huurwoningen kunnen verkopen"

23.05.18
Rob Haans, bestuursvoorzitter de Alliantie
"Corporaties moeten meer sociale huurwoningen kunnen verkopen"
"Als wij in De Pijp een huis verkopen voor 450.000 euro, kunnen we daar drie nieuwe betaalbare woningen voor bijbouwen." Dat zegt Rob Haans, bestuursvoorzitter van de Alliantie, vandaag in Het Parool. De dag voor de presentatie van het collegeakkoord pleit hij voor verkoop van meer sociale huurwoningen. Dat druist in tegen de voornemens van de drie linkse partijen uit het college.
 
Haans wil sociale huurwoningen in Amsterdam verkopen om met de opbrengst meer betaalbare huurhuizen bij te bouwen. Door te verkopen gaat de Amsterdamse woningmarkt weer ademen, zegt Haans in het Parool-interview. De afgelopen twee jaar hebben de Amsterdamse woningcorporaties de verkoop juist sterk teruggebracht, met name ook in de populaire gebieden binnen de ring waar al relatief weinig sociale huurwoningen van corporaties staan. Haans toont zich voorstander om ook in die gebieden te blijven verkopen: "Dat we dan een rijker centrum krijgen, is waar. Maar daaromheen kunnen we juist wijken bouwen die méér gedifferentieerd en aantrekkelijk zijn; denk aan de Indische Buurt, Zeeburgereiland en IJburg."
Laurens Ivens (SP), die wethouder Wonen blijft, liet het Parool weten niets te zien in de proefballon van Haans. "Wij staan voor een gemengde stad, met betaalbare huurhuizen in alle wijken. We willen niet dat Amsterdammers tegen elkaar worden uitgespeeld."
Dat de binnenstad minder gemengd wordt, vindt Haans een feit waar we maar mee moeten leven. 
 
Haans is ook geen voorstander van een algemene 40-40-20 norm voor nieuwbouw. Daarbij bestaat 40% uit sociale huur, 40% middensegment en 20% uit dure huur en koop. Te rigide, aldus de corporatiedirecteur in Het Parool. "Waarom moet in Nieuw-West, dat al veel sociale woningbouw herbergt, nog meer betaalbare huisvesting komen? Daar zouden juist meer koopwoningen moeten verrijzen." 
 
Lees ook: 'Accepteer minder plek voor lagere inkomens binnen Ring' (Parool, 23 mei 2018, met daarin een link (voor abonnees) naar het hele interview).

In Amsterdam is de woningverkoop door corporaties de laatste jaren sterk afgenomen, ook in de meest populaire stadsdelen. In 2017 verkochten corporaties 982 woningen aan particulieren, waarvan 61 in Centrum en 111 in Zuid. Deze cijfers worden op 21 juni gepresenteerd tijdens de Jaarbijeenkomst van de AFWC.
 
 
Haans wil sociale huurwoningen in Amsterdam verkopen om met de opbrengst meer betaalbare huurhuizen bij te bouwen." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS