Centrumeiland IJburg krijgt circulair entreegebouw

06.08.2018
Image

Ontwikkelaar BuildingForLife heeft de tender gewonnen voor de bouw van het 'Entreegebouw' van het Centrumeiland IJburg. Het winnende ontwerp wordt volledig circulair ontwikkeld, zo maakt de gemeente Amsterdam bekend. Bij de bouw worden onder meer hergebruikte en gerecyclede materialen gebruikt met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen. Daarnaast worden alle materialen opgenomen in MADASTER, de databank voor gebruikte materialen bij bouwprojecten. Bij het ontwerp is er aandacht voor biodiversiteit en ecologie. Zo komt er een vleermuizenhotel op het dak en in de gevel nestplekken voor gierzwaluwen. Amsterdam heeft een ‘Roadmap Circulaire Gronduitgifte’ ontwikkeld om als opdrachtgever het circulair bouwen te kunnen borgen.

Het entreegebouw zit aan de zuidkant van het eiland en krijgt een oppervlak van ongeveer 7.500 m2 voor woningen, parkeren en voorzieningen zoals gedeelde werkplekken, huiswerkbegeleiding, workshopruimtes en een pakketten-ophaalpunt. In totaal komen er zestig vrije sector huurwoningen, waarvan dertig in het middensegment. BuildingForLife werkt bij de ontwikkeling samen met de architectenbureaus RAU en SeArch.

Centrumeiland is een van de duurzaamste ontwikkellocaties van de stad, mede omdat alle woningen worden aangesloten op een WKO-systeem. Daarmee worden de huizen op het hele eiland voorzien van warmte en koude uit de bodem. Het overgrote deel van het woningbouwprogramma is bestemd voor zelfbouw.