Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugconstructie van Pontsteiger-gebouw geplaatst

Image
De eerste van in totaal vier vakwerkspanten van het iconische woongebouw Pontsteiger aan het Amsterdamse IJ is vandaag op de twee woontorens in aanbouw geplaatst. De spanten vormen de basis voor een brugconstructie op de 18e verdiepingsvloer, op een hoogte van 65 meter. De Pontsteiger wordt met 90 meter voorlopig het hoogste woongebouw in Amsterdam.
 
Het Pontsteigergebouw is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Houthaven. Eind 2014 wordt de bouwvergunning afgegeven voor het ontwerp van Arons en Gelauff Architecten, na ruim zeven jaar projectontwikkeling. Lang heeft de bouw aan een zijden draadje gehangen. Gaandeweg de economische crisis veranderden woningsamenstelling, doelgroep én opdrachtgever. Het mag een wonder heten dat het imposante uiterlijk waarmee het bureau in 2007 de prijsvraag won, intact is gebleven. En inmiddels is de markt weer oververhit. Dat bleek wel toen vorig jaar de Amsterdamse ondernemer Won Yip de hele bovenverdieping van 1440 meter kocht voor naar verluidt zo'n 16 miljoen euro. En later de helft alweer doorverkocht.
Het complex gaat bestaan uit een omgekeerd U-blok, met twee woontorens met 252 huurappartementen in de vrije sector, 1500 m2 aan ruimte voor commerciële doeleinden, 323 parkeerplaatsen en 28 ligplaatsen van boten. De woontorens worden op 65 meter hoogte verbonden met een brug van acht verdiepingen. De brug bevat 66 luxe penthouses waarvan nog enkele te koop zijn. 
De vrije sector huurwoningen worden naar verwachting in mei 2018 opgeleverd. De penthouses worden in september 2018 opgeleverd. Het pand wordt gebouwd door Dura Vermeer en M.J. de Nijs.
 
Lees ook: Pontsteiger: hoogste woongebouw van Amsterdam (NUL20, januari 2015)