Dick en Rietje

30.03.20

Fotograaf Rufus de Vries is al jaren gespecialiseerd in sociale fotografie, waaronder de series Buurtbanden. Voor dat project bedacht hij het volgende procedé: vraag iemand wie hij of zij nog meer kent in de buurt en wip zo van de ene bewoner naar de andere, en van de ene locatie naar de andere. Om te laten zien dat mensen de schakels zijn die een buurt bij elkaar houden komt elke geportretteerde op twee foto’s terug. Maar meestal vaker want buurten blijken onverwachte dwarsverbanden te hebben. Zo bracht hij zijn eigen oude buurt Slotervaart in beeld en later ook Noord.
Stad-Forum vroeg hem om op deze manier de regio Amsterdam te verkennen. Daarvoor moest hij zijn werkwijze aanpassen met Dick en Rietje als uitgangspunt. Rietje kampeerde al met haar ouders aan het Kinselmeer toen ze nog geen tien jaar oud was. Rufus begon Dick en Rietje te fotograferen en vervolgens ook jan en Bep, hun kampeerburen op De Kikker. Allebei zijn die net als Rietje geboren in de Egelantiersstraat. Rufus liet zich door zijn hoofdpersonen en hun kinderen en kleinkinderen meevoeren. Van de Cuyp naar Slotervaart, met het Zwanenkoor naar een verzorgingshuis in Hoorn, naar een Zandvoorts strandhuisje en naar een festival in Westpoort. De foto’s laten behalve een wirwar aan dwarsverbanden ook de sterke geografische spreiding zien van het sociale netwerk van familie, vrienden en werk.
Het maakt weer eens duidelijk dat het werelddorp Amsterdam zich uitstrekt tot ver voorbij de gemeentegrenzen.

De prachtige foto’s van De Vries zijn geënsceneerd. Soms bestaan ze zelfs uit een montage van meerdere momenten, maar ze zijn altijd gemaakt naar de realiteit. Bij het project hoort ook een 'video-podcast', een reportage waarbij we de fotograaf volgen als hij Dick en Rietje opzoekt om ze de foto's te laten zien die hij van ze heeft gemaakt. We horen de fotograaf en ondertussen kijken we mee met de foto's. Als dank krijgt hij een kleine serenade: ‘Die buurt is verdwenen / Die buurt heeft afgedaan / De buurt waar mijn ouderlijk huis heeft gestaan / Het is mijn buurt niet meer.’ Mooie productie.

Dick en Rietje, dagelijks leven in Groot-Amsterdam. Begeleidende tekst: Tijs van den Boomen. Gratis te downloaden van de site van Stad-Forum. Daar is ook de podcast te beluisteren.