Amsterdam Urban Design 2020

19.02.20

Dankzij dit lijvige Engelstalige boekwerk kunnen we in de keuken kijken bij de Amsterdamse afdeling Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid. Alle grote ontwikkelgebieden in de Amsterdamse regio worden met gedetailleerde kaarten voorgesteld, niet alleen die binnen de gemeentegrenzen liggen maar aanpalende gebieden in Haarlemmermeer, Zaanstad en Almere. Met het naslagwerk wil de afdeling Ruimtelijke Ordening aan een breder publiek duidelijk maken wat er allemaal in ontwikkeling is, wat de stand van zaken, welke afwegingen gemaakt zijn of nog moeten worden gemaakt en met welke eisen allemaal rekening moet worden gehouden bij het ontwerp van gebouwen en wijken. Dat gaat het niet alleen om bouwkundige en politieke eisen, maar ook om de inrichting ónder de grond, om de wateropvang, om de energieprestatie, de biodiversiteit, de gezondheidsaspecten, de circulariteit enzovoort, enzovoort.
Zoals gezegd worden daarbij alle grote ontwikkellocaties voorgesteld. Maar daar blijft het niet bij. Er zijn aparte delen in het boek ingeruimd voor de thematische behandeling van waterfronts, transporthubs, city centra en stedelijke vernieuwingsgebieden.

Bij elkaar maakt dit naslagwerk nog weer eens duidelijk welk een verpletterende hoeveelheid projecten men in de Amsterdamse regio onder handen heeft. Dit is geen boek om van voor naar achter te lezen. Maar wel een fijn naslagwerk om in de kast te hebben staan en af en toe ter hand te nemen om informatie over een specifiek project of gebied op te zoeken. Of gewoon even om door de vele illustraties te bladeren.

Amsterdam Urban Design - Work in Progress 2020, Uitgever Gemeente Amsterdam, Hoofdredacteur Eric van der Kooij. €30. Engelstalig, 352 pagina's. Te bestellen via NAi Boekverkopers. ISBN:9789090326337