BNG verdubbelt de inleg van het stedelijk transformatiefonds

07.02.2019
Image
De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) verdubbelt de 38 miljoen euro startkapitaal van het nieuwe stedelijke transformatiefonds. Dat werd bekend gemaakt bij de lancering van de ‘Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie', zoals het nieuwe leenfonds officieel heet. Minister Ollongren heeft eenzelfde bedrag beschikbaar gesteld. Het nieuwe revolverende fonds werd vandaag gelanceerd bij Broedplaats De Hoop in de Zaanse Achtersluispolder. Het nieuwe fonds moet ingewikkelde transformatieprojecten in de voorfase 'een duwtje in de rug geven', aldus de minister. Gita Salden, directeur van de BNG, nodigt andere financiële instellingen uit om ook in te stappen. Het fonds wordt beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).
 
BPD-topvrouw Desirée Uitzetter, tevens voorzitter van de Neprom, is blij met de voorspoedige start en hoopt van harte dat het meer gaat worden. "Er is veel geld nodig in de voorfase van dit soort transformatieprojecten en het kost vaak 15 jaar om een transformatieprojecten voor 500-1000 woningen van de grond te tillen. Er zijn maar weinig partijen bereid of in staat dat risico te nemen. En ook veel gemeenten hebben geen actief grondbeleid meer."
Volgens wethouder Gerard Ram van Zaanstad is de Achtersluispolder bij uitstek zo'n ingewikkeld gebied waar vroeg instappen een hoog risicoprofiel heeft. Hij verwacht dat een bijdrage van dit fonds helpt het vliegwiel op gang te brengen. En bijvoorbeeld de komst van Tony Chocolonely als publiekstrekker dichterbij brengt. De chocolademaker wil achter Pakhuis de Vrede twee fabrieken bouwen waar bezoekers vanuit een achtbaan het hele productieproces kunnen aanschouwen. Het historische pakhuis zelf moet het hoofdkantoor worden, met restaurant en congresruimten.
 
De eerste 'place making' is al gestart met de komst van broedplaats De Hoop. Sinds juli vorig jaar wordt de voormalige kartonfabriek  van Converse DC door de Crealisatie Coöperatie omgebouwd tot een 'creatieve maakgemeenschap' voor kunstenaars en creatieve ambachten. De opbouw van units in de immense fabriekshal is in volle gang, met steun van het Amsterdamse bureau broedplaatsen.
 

Trefwoorden