Overslaan en naar de inhoud gaan

Betaalbaar en energiezuinig wonen in Almere Buiten

Image
Heb je altijd al je eigen woning willen ontwerpen én bouwen? Ben je starter op de woningmarkt? Via een zelfbouwproject in Almere Buiten kunnen 28 huishoudens zelf een woning met lage woonlasten bouwen. “Zelfbouw is ook écht zelf bouwen”, zegt wethouder Ypma van Wonen. 
 
Het project WikiHouse De Stripmaker biedt ruimte aan 28 woningen van 50 tot 90 m2 gebruiksoppervlakte met woonlasten – netto hypotheekkosten en energielasten – vanaf ca. 550 euro. Er zijn drie woningtypen beschikbaar: vrijstaand, hoek- en tussenwoning.  Voor de woningen wordt gebruik gemaakt van de WikiHouse-bouwmethode. Dit is een digitaal geproduceerd houtskelet bouwpakket, waarmee de toekomstige bewoner zelf zijn huis kan ontwerpen en bouwen. Voor de woningen op De Stripmaker wordt er een speciale ‘WikiHouse-toolbox’ ontwikkeld; een blokkendoos met verschillende bouwelementen om zelf het casco vorm te geven. Als het ontwerp klaar is, freest een computergestuurde zaag plaatmateriaal tot handzame onderdelen. Die vormen gezamenlijk het bouwpakket.
 
Met WikiHouse De Stripmaker worden er voor de eerste keer WikiHouse-woningen op grote schaal gebouwd. Het Woningbouwatelier is de initiatiefnemer voor het zelfbouwproject. In 2018 realiseerde het Woningbouwatelier in Almere het eerste Nederlandse WikiHouse. Door dergelijke ontwikkelingen te ondersteunen, komen nieuwe oplossingen voor het tekort aan betaalbare, energiezuinige en passende woningen in beeld.
 
In de komende NUL20 (21 juni) een uitgebreid dossier over Almere!