Overslaan en naar de inhoud gaan

BBR sjoemelt met corporatiebijdrage bewonersparticipatie

De Bijlmer Bewonersraad (BBR) heeft vijf jaar geleden gesjoemeld met de jaarlijkse bijdrage van Rochdale. Het BBR-bestuur moet ruim 13.000 euro terugbetalen, zo heeft de rechtbank uitgemaakt. Ook hoeft de woningstichting de BBR niet te erkennen als centrale huurdersorganisatie.
Rochdale deed in 2012 aangifte tegen het bestuur op verdenking van valsheid in geschrifte vanwege het wegsluizen drie jaar eerder van een deel van de jaarlijkse subsidie voor bewonersparticipatie naar een onduidelijk adviesbureau. De woningstichting wilde inzage in de boeken, maar kreeg daarvoor geen medewerking. Volgens de rechter is het bestuur ernstig in gebreke gebleven. Ook tijdens de rechtszaak bleken ze niet in staat de betaling te verklaren. Zij moeten het gewraakte bedrag daarom terugbetalen. Verder moet de woningstichting alsnog in staat worden gesteld de boeken te controleren.
Bovendien maakt de rechtbank een einde aan de jarenlange discussie over de status van de BBR. Zij kunnen geen aanspraak maken op erkenning als centrale huurdersorganisatie. Het kantoorpand dat zij nu nog gebruiken moet worden ontruimd. Het vonnis brengt de PvdA in een lastig parket. BBR-bestuursvoorzitter Lorna Koenen (60) is lid van de stadsdeelraad in Zuidoost. Op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen staat ze vijfde. De PvdA heeft Koenen inmiddels verzocht haar zetel in de deelraad op te geven.