Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse wooncoöperatie De Meent start crowdfundingscampagne

Image

Zelfbouw-wooncoöperatie De Meent zoekt externe financiering via crowdfunding voor de bouw van hun wooncomplex. De Nieuwe Meent is de tweede zelfbouw-wooncoöperatie in Amsterdam, een groep mensen die hun eigen betaalbare huurwoningen bouwen. De komende twee jaar bouwt de vereniging 40 sociale wooneenheden in Amsterdam, verdeeld over vijftien individuele woningen en vijf woongroepen. De eerste zelfbouwcoöperatie is De Warren op het Centrumeiland IJburg.

De crowdfundingcampagne wordt naar eigen zeggen bepalend voor de realisatie van het complex in de Watergraafsmeer. De bouw gaat zo'n 6 miljoen euro kosten. De laatste 8 procent daarvan wil de coöperatie nu ophalen via de publieksactie. Het doel is om voor het einde van de zomer van 2021 450.000 euro bij elkaar te hebben. Geïnteresseerden kunnen het project steunen door obligaties te kopen met een looptijd van 5,10 of 15 jaar met een rente van 1,8 tot 2,2 procent.

De woningen in De Nieuwe Meent blijven permanent eigendom van het bewonerscollectief, dat het gebouw beheert en de huren laag houdt. De bewoners vormen een hechte gemeenschap, waarin buren van verschillende leeftijden, etniciteiten, religie, seksuele geaardheden en beperkingen elkaar ondersteunen. Deze sociale duurzaamheid gaat hand in hand met een ecologische bouwwijze. Het gebouw zal bijna energieneutraal zijn en zoveel mogelijk uit hout worden gebouwd. Bij alle gebruikte materialen speelt circulariteit een belangrijke rol.